30 Σεπ 2014

Ποιές είναι οι προτεραιότητες Αβραμόπουλου στον τομέα της μετανάστευσης;

Σήμερα, περνά από ...εξετάσεις, στην επιτροπή ακροάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο προτεινόμενος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Έλληνας αξιωματούχος, δέχθηκε γραπτές ερωτήσεις από την αρμόδια επιτροπή. Δείτε τι απάντησε:

Ερωτήσεις της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

3. Ερώτημα

Ποιες θα είναι οι 2 προτεραιότητές σας στον τομέα της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων; Ποια ειδική μέθοδο θα εφαρμόσετε για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση αυτών των 2 προτεραιοτήτων;

Είστε διατεθειμένος να συμμετάσχετε σε μια ώρα ερωτήσεων με την επιτροπή LIBE όταν το ζητήσει, προκειμένου να εξετασθούν αυτές οι προτεραιότητες και να συζητηθούν συναφή επίκαιρα θέματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο εκλεγείς Πρόεδρος της Επιτροπής έχει καταστήσει σαφές ότι η θέσπιση νέας ευρωπαϊκής προσέγγισης όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Το τρέχον οικονομικό κλίμα καθώς και οι δημογραφικές προκλήσεις και η συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού καθιστούν αναγκαία την προσέλκυση ειδικών δεξιοτήτων και ταλέντων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Στην απάντησή μου στο ερώτημα 4 αναπτύσσω εκτενέστερα τις προτεραιότητές μου για τη νόμιμη μετανάστευση.

Πέραν αυτού, η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της θητείας μου για να ανταποκριθώ με αποτελεσματικό τρόπο στις μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορά μας και να διασφαλίσω την πλήρη τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για όσο διάστημα συνεχίζονται η ανθρωπιστική καταστροφή από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, η κρίση στο Ιράκ και η αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε μεγάλο αριθμό ατόμων προερχόμενων από διάφορες περιοχές του κόσμου να επιζητούν διεθνή προστασία. Άλλα άτομα, εξάλλου, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση διαφυγής από τους πολέμους και τη φτώχεια. Για να αποτραπούν τραγωδίες ατόμων που πνίγονται στη θάλασσα επιχειρώντας να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε διάφορα επίπεδα.

Οφείλουμε να προσάγουμε στη δικαιοσύνη εκείνους που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο και οι οποίοι ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου ως Επιτρόπου, θα δώσω ιδιαίτερη προσοχή στην καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων θα αναλάβουν δράση στα τμήματα των εξωτερικών μας συνόρων που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, και να γίνει κανόνας η συμμετοχή όλων των κρατών μελών. Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσουμε τη σκοπιμότητα και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του οργανισμού Frontex.

Η εντατικοποίηση των επαφών με χώρες καταγωγής και διέλευσης και η διασφάλιση πλήρους και συνεπούς εφαρμογής του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό.

Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας. Πρέπει να διατηρήσουμε την Ευρώπη ασφαλή. Τούτο πρέπει να επιτευχθεί με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν που επιτρέπουν στα άτομα να ταξιδεύουν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, και χωρίς να οικοδομηθεί μια «Ευρώπη οχυρό». Θα δώσω προτεραιότητα στην προώθηση της ενσωμάτωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις πολιτικές εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, σε πλήρη συντονισμό με τον μελλοντικό Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενταθεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως με την αντιμετώπιση του ζητήματος των αποκαλούμενων ξένων μαχητών. Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της εν λόγω απειλής, μέσω δράσεων πρόληψης και καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης και μέσων εντοπισμού των διαδρομών των ξένων μαχητών. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου ως Επιτρόπου, θα εργαστώ για την κατάρτιση επιχειρησιακών μέτρων που μπορούν να συμβάλουν πραγματικά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πιστεύω ότι η ΕΕ χρειάζεται να βρει μια νέα αφήγηση όσον αφορά τον ρόλο των αρχών επιβολής του νόμου στην ψηφιακή εποχή. Η διαθεσιμότητα των δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών αποτελεί εργαλείο καίριας σημασίας για τις ποινικές έρευνες. Η δράση της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή του νόμου στην ψηφιακή εποχή πρέπει να παρέχει τα αναγκαία εργαλεία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των σοβαρών μορφών εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, με πλήρη σεβασμό παράλληλα του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η απόφαση του Δικαστηρίου για την πρώην οδηγία για τη διατήρηση δεδομένων προβλέπει αυστηρές απαιτήσεις για τη μελλοντική πορεία (βλ. κατωτέρω). Η έρευνα στον τομέα της ασφάλειας, συμβάλλει επίσης στην αξιοποίηση της δυνητικής συμβολής των νέων τεχνολογιών στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ασφαλέστερης για τους πολίτες της.

Σκοπεύω να συνεργαστώ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδίως με την επιτροπή σας, στο πλαίσιο μιας στενής εταιρικής σχέσης βασιζόμενης στην εμπιστοσύνη. Για τον σκοπό αυτό είναι νομίζω απολύτως φυσικό να συμμετέχω σε διεξοδικές συζητήσεις με την Επιτροπή LIBE, ούτως ώστε να αξιολογηθούν οι προτεραιότητες και να δοθούν οι δέουσες κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα είμαι διαθέσιμος οποτεδήποτε χρειαστεί.

Το έργο μου θα διέπεται από την κατευθυντήρια αρχή του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι προτάσεις που θα υποβάλω στους συννομοθέτες στους τομείς της μετανάστευση ή των εσωτερικών υποθέσεων, θα συμμορφώνονται προς τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Δεσμεύομαι επίσης να εργαστώ με πλήρη διαφάνεια όχι μόνο έναντι των άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αλλά και να επικοινωνώ με σαφή τρόπο με τους ευρωπαίους πολίτες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

4. Ερώτημα

Μετά την 1η Δεκεμβρίου 2014, με ποιον τρόπο σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις εξουσίες της Επιτροπής προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλήρης μεταφορά και εφαρμογή των νομοθετημάτων της ΕΕ στους τομείς της μετανάστευσης, του ασύλου και της καταπολέμησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας; Πώς θα ενημερώνετε την επιτροπή LIBE;

Θεωρείτε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία για τη νόμιμη μετανάστευση είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων; Εάν ναι, θα μπορούσατε να αναφερθείτε διεξοδικότερα στο θέμα χρησιμοποιώντας πρόσφατα παραδείγματα; Εάν όχι, ποια θα είναι η στρατηγική σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από την 1η Δεκεμβρίου 2014, οι γενικές εξουσίες της Επιτροπής και του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διασφάλιση της ορθής μεταφοράς και εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ από τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης εφαρμογή σε μέτρα στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις. Στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, εφαρμόζονται ήδη επί του παρόντος οι γενικές εξουσίες της Επιτροπής.

Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου ως Επιτρόπου, θα δώσω προτεραιότητα στην πλήρη μεταφορά και την εφαρμογή στο εθνικό δίκαιο της νομοθεσίας της ΕΕ στους τομείς της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στον τομέα της ανταλλαγής των διαθέσιμων πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών. Όσον αφορά τους υπόλοιπους τομείς πολιτικής που καλύπτονται από τη θητεία μου, δεν θα διστάσω να προτείνω στο Σώμα των Επιτρόπων την κίνηση, εφόσον χρειαστεί, διαδικασιών επί παραβάσει, και θα διασφαλίσω τη συνεχή παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας.

Τα τελευταία έτη έχουν εκπονηθεί σημαντικές νέες νομοθετικές πράξεις στους τομείς της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων - το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ), μια σειρά μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση, μια νέα συνολική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης του Σένγκεν, για να αναφέρουμε μερικές μόνον από αυτές. Μία από τις κύριες προκλήσεις για τα επόμενα έτη θα είναι η εξασφάλιση της πλήρους και συνεκτικής μεταφοράς και εφαρμογής της νομοθεσίας αυτής σε όλη την Ευρώπη. Εάν πάρουμε το παράδειγμα του ασύλου, εφόσον εφαρμοστούν με συνέπεια τα νέα πρότυπα του ΚΕΣΑ σε όλα τα κράτη μέλη, θα πρέπει να λαμβάνεται η ίδια απόφαση για τα άτομα των οποίων η υπόθεση είναι παρεμφερής ανεξαρτήτως του τόπου όπου αξιολογείται η αίτηση ασύλου τους. Ένα εύρυθμο ΚΕΣΑ θα δημιουργήσει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών ώστε να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες βελτίωσης του συστήματος, καθώς και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους πολίτες της ΕΕ ότι όλοι τηρούν τους κανόνες. Η ουσιαστική εφαρμογή του κεκτημένου στον τομέα της μετανάστευσης θα αποτελέσει επίσης προτεραιότητα. Θα επιδιώξω να διασφαλίσω ότι η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών και δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω τις εξουσίες της επιβολής του νόμου, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου ως Επιτρόπου, θα ενημερώνω τακτικά την επιτροπή LIBE σχετικά με την πορεία των εργασιών για την εφαρμογή όλων των μέσων της ΕΕ που υπάγονται στον τομέα ευθύνης μου.

Ένας από τους πρώτους μου στόχους κατά την περίοδο της θητείας μου, όπως αναφέρθηκε στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του εκλεγέντα Προέδρου κ. Juncker, θα είναι η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του συστήματος «μπλε κάρτας» που καλύπτει τη νόμιμη μετανάστευση υπηκόων τρίτων χωρών υψηλής εξειδίκευσης. Τα πρώτα έτη εφαρμογής της «οδηγίας για τη μπλε κάρτα» κατέδειξαν αρκετές αδυναμίες, όπως την ύπαρξη ανταγωνιστικών, παράλληλων εθνικών καθεστώτων, γεγονός που έχει ως συνέπεια τον κατακερματισμό και την αβεβαιότητα και αναστέλλει το δυναμικό της νομοθεσίας να προσελκύει ταλέντα. Επιπλέον, οι μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης αντιμετωπίζουν την ΕΕ ως σύνολο, όπως ακριβώς και τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία· πρέπει συνεπώς να διασφαλίσουμε ότι το καθεστώς κινητικότητας εντός της ΕΕ αποτελεί ελκυστική επιλογή που διευκολύνει την κυκλοφορία ταλέντων και δεξιοτήτων εντός της ΕΕ.

Η φιλοδοξία μου σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση δεν περιορίζεται μόνο στους μετανάστες υψηλής ειδίκευσης. Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της αγοράς εργασίας. Επιθυμώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου ώστε να προσδιορίσουμε τις ανάγκες της Ευρώπης και να στοιχειοθετήσουμε γιατί πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα των ελλείψεων σε δεξιότητες μέσω της νόμιμης μετανάστευσης. Πρέπει να θέσουμε ευρωπαϊκούς κανόνες ούτως ώστε να αποσαφηνιστούν νομικές οδοί για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που προσπαθούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρέπει ακόμη να εντείνουμε τον αγώνα εναντίον εκείνων που εκμεταλλεύονται παράνομους μετανάστες, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή κανόνων όπως η οδηγία για την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες. Αυτό θα συμβάλει επίσης στον περιορισμό ενός από τους παράγοντες προσέλκυσης παράνομης μετανάστευσης.

Επίσης, θα δώσω υψηλή προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την οδηγία για τους φοιτητές και τους ερευνητές — ένα άλλο βασικό στοιχείο για την προσέλκυση των πιο λαμπρών μυαλών της ΕΕ — ώστε να διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή τους το 2015.

Γενικότερα, θα προτείνω τη διενέργεια ελέγχου καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας για τη νόμιμη μετανάστευση, ούτως ώστε να εντοπιστούν τυχόν περαιτέρω προβλήματα και κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν. Με βάση αυτή την ενδελεχή αυτή αξιολόγηση της ισχύουσας νομοθεσίας, και σε στενή συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερης συνοχής και συνέπειας στο πλαίσιο της ΕΕ για τη νόμιμη μετανάστευση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη