18 Σεπ 2014

Πώς η κυβέρνηση μας σώζει από το Αλτζχάιμερ!

Ευχαριστώ έπρεπε να λέμε στους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών!

της Χαζής Ξανθιάς


Παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου του Αλτζχάιμερ σήμερα και όπως με ενημέρωσε το τμήμα  Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

 Τα τελευταία χρόνια, η διάγνωση της νόσου Alzheimer γίνεται με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς στη λεγόμενη «τρίτη ηλικία» και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
1. Στην αύξηση του μέσου όρου ζωής , ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες.
2. Στην ευαισθητοποίηση του κοινού, των συγγενών των ασθενών και των ιατρών σχετικά με αυτό το ιατροκοινωνικό πρόβλημα.
Επιδημιολογικά δεδομένα:
• Παγκόσμια οι ασθενείς της νόσου Alzheimer είναι περίπου 44 εκατομμύρια και αναμένεται να φθάσουν τα 65,7 εκ. έως το 2030 και τα 115,4 εκ. το 2050.
• Παγκόσμια, το ποσό της δαπάνης για την άνοια αντιστοιχεί στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
• Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια ανοϊκοί ασθενείς και δαπανώνται  περίπου  17 δις  ευρώ.
• Από τη νόσο προσβάλλεται το 5% περίπου των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών.
• Στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια είναι 200.000.

Φρένο σε αυτό αποφάσισαν να βάλουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών! Τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκονται σε έναν διαρκή πόλεμο με την φρικτή αυτή ασθένεια! Πώς;

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως η καλύτερη πρόληψη για τη νόσο του Alzheimer είναι η νοητική άσκηση! Σταυρόλεξα, βιβλία, sudoku βοηθούν ώστε να κρατάμε το μυαλό μας σε εγρήγορση και να μην πέφτουμε στα δίχτυα της ασθένειας! Οι ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα!

Τα τελευταία πέντε χρόνια, με την διαρκή κρίση, καθημερινά ο Έλληνας κάνει συνεχώς μαθηματικές πράξεις στο μυαλό του: "Τόσα θα μου κόψουν από τη σύνταξη, τόσα θα μου πάρουν με το φόρο ακίνητης περιουσίας, τόσα θα γλιτώσω αν κάψω ξύλα αντί για πετρέλαιο, πόσα μου περισσεύουν για φαΐ;" Μάλιστα όσο περνάει ο καιρός, κόβοντας ακόμα παραπάνω και αυξάνοντας τη φορολογία η καθημερινή επιβίωση απαιτεί όλο και πιο δύσκολους μαθηματικούς υπολογισμούς, κρατώντας το μυαλό σε εγρήγορση.

Αλλά τους πολιτικούς μας άρχοντες τους διακατέχει άμετρος αλτρουισμός και  αυτοθυσία. Εξαγριώνουν καθημερινά τους πολίτες ώστε να είναι σε διαρκή εγρήγορση να ανακαλύπτουν νέες λέξεις για να βρίζουν τους πολιτικούς και να ετοιμάζουν καθημερινά σάπια φρούτα και λαχανικά ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι σε πιθανή συνάντηση!

Κουτά! Για την υγεία σας παλεύουν οι άνθρωποι!

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη