21 Σεπ 2014

Ιαπωνία: "Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε φάλαινες, παρά την απαγόρευση"

Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) υπερψήφισε την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Ζηλανδία για την απαγόρευση...
του διεθνούς επιστημονικού προγράμματος φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας. Ωστόσο η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει το ετήσιο κυνήγι της στην Ανταρκτική από το επόμενο έτος χωρίς την έγκριση της επιτροπής,
Το μη δεσμευτικό ψήφισμα εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής στη Σλοβενία​​, με 35 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και 20 κατά. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των χωρών μελών μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τον περασμένο Μάρτιο, η οποία έκρινε πως το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας δεν έχει επιστημονικό χαρακτήρα, και ως εκ τούτου είναι παράνομο.
Η Νέα Ζηλανδία, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή να επικυρώσει την απόφαση του δικαστηρίου, και πρότεινε επιπλέον σε όλα τα κράτη-μέλη να υποβάλουν τα σχέδιά τους για τη φαλαινοθηρία επιστημονικού χαρακτήρα στην επιτροπή, ώστε να αξιολογηθούν κατάλληλα.
«Φοβάμαι πως υπάρχουν πολλά «παραθυράκια» στην εν λόγω απόφαση», δήλωσε η Τζοάνα Μόσσοπ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπίστημιο της Βικτόρια. Το δικαστήριο δεν απαγόρευσε γενικά τη θανάτωση φαλαινών στο όνομα της επιστημονικής έρευνας, ούτε εμπόδισε την Ιαπωνία από τον να αναθεωρήσει το επιστημονικό της πρόγραμμα στο άμεσο μέλλον, πρόσθεσε η Μόσσοπ.
Εάν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία θεωρούν πως το αναθεωρημένο ιαπωνικό επιστημονικό πρόγραμμα φαλαινοθηρίας δεν πληροί και πάλι τις προϋποθέσεις που αναφέρει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, θα καταστεί απαραίτητο να αναζητηθεί νέα μεσολάβηση.
«Ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο είναι απρόθυμο να παίξει ένα συνεχή ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ της φαλαινοθηρίας και της απαγόρευσής της, σύμφωνα με τα συμφέροντα της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας», δήλωσε η Μόσσοπ.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων προστασίας άγριων ζώων δηλώνουν πως η πρόθεση της Ιαπωνίας να συνεχίσει απτόητη τις φαλαινοθηρικές της δραστηριότητες στο Νότιο Ωκεανό είναι απογοητευτική, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη