18 Σεπ 2014

Γιατί οι όμηροι είναι ψύχραιμοι πριν τον αποκεφαλισμό;

Δημοσιογράφος που ξέφυγε από τα χέρια των τζιχαντιστών δίνει τη δική του προσέγγιση στο θέμα


Στα βίντεο εκτέλεσης των ομήρων από τους τζιχαντιστές, αυτό που κάνει εντύπωση, μεταξύ άλλων, είναι και η ψυχραιμία με την οποία τα θύματα αντιμετωπίζουν τη φρικτή μοίρα τους.

Οι δημοσιογράφοι James Foley και Steven Sotloff, καθώς και ο Βρετανός David Haines, ήταν τα τρία τραγικά πρόσωπα που τα βίντεο του αποκεφαλισμού τους σόκαραν και πάγωσαν τη κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τον Didier Francois, έναν δημοσιογράφο επιζώντα από τα χέρια των τζιχαντιστών, οι όμηροι πιθανότατα να μη γνώριζαν την ανατριχιαστική μοίρα τους τη στιγμή που γυρίζονταν τα συγκεκριμένα βίντεο.

«Και οι τρεις άνδρες εμφανίζονται με μια ήσυχη αποδοχή της μοίρας τους, που οδηγεί στην εικασία ότι δεν αντιλαμβάνονται τι τους περίμενε…», έγραψε ο δημοσιογράφος της Guardisn, Martin Chulov. «Μου φαίνεται ότι οι όμηροι δεν γνώριζαν ότι θα αποκεφαλιστούν καθώς αυτοί οι δυστυχείς άνδρες είχαν χρησιμοποιηθεί ξανά σε εικονικές εκτελέσεις. Τόσο διεφθαρμένη είναι αυτή η ομάδα».

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Didier Francois κρατήθηκε ως όμηρος για περίπου 10 μήνες από το ισλαμικό κράτος πριν αφεθεί τελικά ελεύθερος. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του τον υπέβαλαν σε μια σειρά από εικονικές εκτελέσεις προκειμένου να τον καταβάλουν ψυχολογικά.

«Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη φορά ήταν η πραγματική εκτέλεση», αναφέρει. «Ποτέ δεν μίλησα γι 'αυτό δημοσίως, γιατί οι απαγωγείς είχαν απειλήσει με αντίποινα τους υπόλοιπους ομήρους αν μιλούσαμε. Ήρθαμε σε επαφή με τις οικογένειες των απαχθέντων και των αμερικανικών αρχών, αλλά δημοσίως αποφασίσαμε να μη μιλήσουμε», κατέληξε.

newsbeast
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη