17 Σεπ 2014

Η επόμενη τροπολογία κοστίζει 60 εκ. ευρώ!

"Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάποιος ποιες είναι οι πρώτες πράξεις που υπογράφουν οι νέοι αιρετοί την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων τους... Ας δούμε, όμως, μία από τις πρώτες πράξεις που έκανε την 1η Σεπτεμβρίου 2014, πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης"...

Άρθρο του Χρήστου Μάτη



Όπως είναι γνωστό, οι νέες δημοτικές αρχές ανέλαβαν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάποιος ποιες είναι οι πρώτες πράξεις που υπογράφουν οι νέοι αιρετοί την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων τους. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό έχει σημασία για σημειολογικούς λόγους. Και τις περισσότερες φορές είναι έτσι.

Ας δούμε, όμως, μία από τις πρώτες πράξεις που έκανε την 1η Σεπτεμβρίου 2014, πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με την απόφαση του 4935 (αριθμός πρωτοκόλλου Α.Π.:497/64375).

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποφάσισε “την έγκριση μετάβασης του ειδικού συμβούλου του Δημάρχου Απόστολου Σοφιαλίδη, ο οποίος προσλήφθηκε με την υπ’ αριθμ. 53/996/14179/26-02-2011 απόφαση Δημάρχου (ειδική σύμβαση εργασίας 49501/2011, ΦΕΚ Γ΄292) στην Αθήνα, αεροπορικώς, στις 02 Σεπτεμβρίου 2014, αυθημερόν, για να παραστεί με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο για συμμόρφωση της χώρας σε απόφαση Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης.”




Επειδή μπορεί να φαίνεται δυσνόητος ο λόγος του ταξιδιού, ας τον κάνουμε πιο κατανοητό.

Η μόνη συμμόρφωση που θα μπορούσε να αφορά η συνάντηση είναι η καταδίκη της χώρας για την περίφημη υπόθεση της Βόλβης. Δηλαδή μία σειρά παράνομων -κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο- αναθέσεων μελετών πολεοδόμησης και κτηματογράφησης, αξίας περίπου 10 εκ. ευρώ, οι οποίες έπρεπε να ανακληθούν πολιτικά από τον Δήμο Βόλβης και υπηρεσιακά από την πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ανάκληση είχε γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2011, αλλά με παρέμβαση της διοίκησης, μετά από εισήγηση του κ. Σοφιαλίδη, δεν εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα η χώρα να επιβαρύνεται από τις 27 Οκτωβρίου 2011 με πρόστιμο 50.000 ευρώ την ημέρα.

Την κατάσταση περιέπλεξαν οι αποφάσεις του κ.Μπουτάρη, το σύνολο των οποίων ακυρώθηκε, δίνοντας όμως στον εργολάβο τη δυνατότητα να διεκδικεί στα δικαστήρια το δίκιο του και τη μη επιστροφή των παράνομων -κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο- αμοιβών του.

Κατά σύμπτωση την 1η Σεπτεμβρίου η εφημερίδα ‘’Θεσσαλονίκη’’ φιλοξένησε άρθρο μου με τίτλο “Τα καύσιμα της διαφθοράς”, στο οποίο αναρωτιόμουν ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της Βόλβης, το ευρω-πρόστιμο δηλαδή που πλέον ξεπερνά κατά πολύ τα 50 εκ. ευρώ.

Το μήνυμα που είχε δοθεί στους οικονομικούς επιθεωρητές, οι οποίοι από τις 14 Σεπτεμβρίου 2011 με εισαγγελική εντολή ερευνούν την υπόθεση, ήταν ‘’να μην κουράζονται να κάνουν προανακρίσεις’’, διότι θα δοθεί “πολιτική λύση”.

Η πολιτική λύση που θα απάλλασσε τους πολιτικούς προϊσταμένους του Δήμου Θεσσαλονίκης από τις ευθύνες για το πρόστιμο δε δόθηκε μέχρι τώρα. Και είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να δοθεί.

Και γι’ αυτό οι εμπλεκόμενοι -ο κ.Μπουτάρης έχει δώσει ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτος για την τέλεση των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας προς την υπηρεσία- προσπαθούν από την πρώτη ημέρα της νέας θητείας γι’ αυτήν την ‘’πολιτική λύση’’.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του κ.Μπουτάρη δεν περνά ούτε από το γιατρό του, όπως είπε ο ίδιος, ούτε από την αποτυχία του στη διαχείριση της πόλης.

Η ολοκλήρωση της θητείας του περνά από τη Βόλβη.

Διότι όπως είπε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης «η λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί μη συμβατότητας μίας κρατικής ενίσχυσης υποχρεώνει το Κράτος μέλος που την έχει χορηγήσει να ανακτήσει αυτήν από τους λήπτες της ενίσχυσης, εντός ταχθείσης προθεσμίας».

Αυτό στην υπόθεση της Βόλβης δεν έγινε με ευθύνη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και κοστίζει στη χώρα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Κάποια στιγμή η εισαγγελική έρευνα θα ολοκληρωθεί και μπορεί ο δήμαρχος να πάει κατηγορούμενος για κακούργημα, άρα να πρέπει να τεθεί σε αργία.

«Ζητώ να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο πρόσωπο μου», κατέληγε το απολογητικό του υπόμνημα στις 23 Φεβρουαρίου.

Κι αν δεν τεθεί;

Αντέχει αυτή η κυβέρνηση μία ακόμη τροπολογία σωτηρίας του;

Θα λέει μετά και ο Ντινόπουλος, ότι ήταν απαίτηση του Βενιζέλου, όπως ανενδοίαστα είπε και ο Μιχελάκης, παραδεχόμενος ότι για να μείνει υπουργός, περιόριζε τη συνείδηση του;

Αλλά θα έχουμε πληρώσει εμείς και η απιστία περί την υπηρεσία θα βαραίνει πολλούς!

Κι ας μη ξεχνάμε: Υπάρχει η δυνατότητα να μην πληρωθεί το πρόστιμο που επιβλήθηκε. Αρκεί να λήξει η υπόθεση, όπως πρέπει. Ποιος θα διακινδύνευε την αργία του άνευ λόγου και αιτίας;



Έγκριση μετάβασης του ειδικού συμβούλου του Δημάρχου Απόστολου Σοφιαλίδη: https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/666%CE%A3%CE%A9%CE%A15-%CE%9C55/document?inline=true

Άρθρο Χρήστου Μάτη, Θεσσαλονίκη 1.09.2014, «Τα καύσιμα της διαφθοράς»: http://www.makthes.gr/news/opinions/125791/



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη