30 Αυγ 2014

Ο Σαμαράς “έπεισε” τον Γιούνκερ για την ελληνική ανάκαμψη!

Συζήτηση 25 λεπτών είχε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, με τον Αντώνη Σαμαρά να αναπτύσσει τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και την εκπλήρωση των περισσότερων εκ των προαπαιτούμενων καθώς η ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει το 80%. Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ αποδέχθηκε πως η ελληνική οικονομία έχει πλέον σημάδια ανάκαμψης, ενώ φαίνεται πως είναι ευοίωνες οι προοπτικές ενόψει της διπλής αξιολόγησης από την τρόικα σε Παρίσι και Αθήνα.
Στη συνάντηση υπήρξε ακόμη εκατέρωθεν ενημέρωση για τα τρέχοντα ζητήματα αλλά και την προετοιμασία για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν στην οποία η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης. Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά, λίγα 24ωρα πριν την προπαρασκευαστική συνάντηση των Παρισίων έχουν, εκ των πραγμάτων, βαρύνουσα σημασία, ωστόσο η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι αυτές διεξάγονται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο διεθνές περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η μετωπική ρήξη της Ρωσίας με τη Δύση λόγω των εξελίξεων στην ανατολική Ουκρανία.
Συνεπώς , σημείωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «εμείς θα θέσουμε τα θέματά μας, γνωρίζοντας όμως ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα». Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για τη συνάντηση των Παρισίων. Ο όρος προπαρασκευαστική, στον οποίο επιμένει η πλευρά των δανειστών, είναι ενδεικτικός των προθέσεών τους, ενώ οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο «φρενάρουν» το άνοιγμα τώρα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα θέσει τις δικές της προτεραιότητες», σημειώνει το ίδιο στέλεχος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη