25 Αυγ 2014

Φορολογούμενοι και παρ-έχοντες

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Ο Ταμήλος έβαλε τον ΕΝΦΙΑ για καλά στη ζωή μας. Κοντά ένα μήνα ασχολούμεθα με αυτόν [τον ΕΝΦΙΑ]. Σκέφτομαι τί θα γινόταν, αν τα εκκαθαριστικά είχαν εκδοθεί προεκλογικώς, ας πούμε...
την 01η Μαΐου 2014. Έχουν γνώσιν, όμως, οι κυβερνώντες και μας δουλεύουν κανονικά. Λόγω της επικαιρότητος, λοιπόν, είπα να ρίξω μια πιο προσεκτική ματιά στον επίμαχο νόμο 4223/2013. Και ιδού τί αλίευσα.

«΄Αρθρο 14 - Οικονομική παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας

1. Καθορίζεται, κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, ετήσια παροχή για τα τρία (3) επόμενα έτη, 2014, 2015 και 2016, η οποία υπολογίζεται με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται, κατά

κυριότητα ή μη, η κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία ή διαχειρίζεται η κάθε διαχειρίστρια εταιρεία αντίστοιχα, ως εξής:

α. Για όλα τα πλοία με ελληνική σημαία πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975, καθώς και πλοία δεύτερης κατηγορίας άνω των πεντακοσίων (500) κόρων ολικής χωρητικότητας του ιδίου νόμου,

καταβάλλεται ετησίως και για τα τρία (3) παραπάνω έτη ποσό ίσο με …………….

β. Για τα πλοία με ξένη σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975, καταβάλλεται ετησίως και για τα τρία (3) επόμενα έτη ποσό ίσο με …..

2. Η παροχή αυτή βαρύνει τους πλοιοκτήτες ή πλοιοκτήτριες εταιρείες για τα πλοία υπό ελληνική σημαία, καθώς και τους αλλοδαπούς πλοιοκτήτες ή πλοιοκτήτριες εταιρείες για τα πλοία υπό ξένη σημαία, τα οποία έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975.

………….

3. Για την παραλαβή των δηλώσεων και τη βεβαίωση της παροχής του παρόντος άρθρου, αρμόδια είναι ….

4. Για τον υπολογισμό του ποσού της παροχής του άρθρου αυτού λαμβάνεται υπόψη ……...

5. Για τον υπολογισμό και την καταβολή της παραπάνω παροχής, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν δήλωση ….».

Έτσι, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει φόρο ιδιοκτησίας, εξ ου και φορολογούμενος καλείται, ενώ ο ιδιοκτήτης πλοίου πληρώνει παροχή ιδιοκτησίας, εξ ου και παρέχων καλείται.

Να σημειώσω ότι μέχρι τώρα η ναυτιλιακή Κοινότητα «συνεισέφερε» στη στήριξη της οικονομίας, δεν παρείχε [παράγραφος ΙΔ, υποπαράγραφος ΙΔ.2, του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 - http://taxalia.blogspot.gr/2013/07/blog-post_1664.html] και να αναρωτηθώ: αν ένας μέλος της ναυτιλιακής κοινότητος δεν καταβάλει την παροχή του, θα διωχθεί για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο; Διερωτώμαι, επειδή δεν αποκλείω καθόλου να θεωρηθεί ότι η παροχή δεν αποτελεί χρέος προς το Δημόσιο, αφού πρόκειται περί παροχής και όχι φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους.

Σωτήριος Καλαμίτσης –φορολογούμενος

Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη