30 Αυγ 2014

ΑΡΜΑΤΑ στις Σπέτσες

Το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, μία μεγάλη γιορτή πραγματοποιείται στις Σπέτσες και το νησί γεμίζει από φώτα και γιορτινή διάθεση.


Ο εορτασμός της – Αρμάτας- είναι μία εντυπωσιακή γιορτή που πραγματοποιείται στο λιμάνι των Σπετσών. Μία σειρά πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων δίδουν πιο χαρμόσυνη μορφή στην όλη ατμόσφαιρα! Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων έναντι των Τούρκων, στα νερά του νησιού. Μία μοναδική στιγμή, στην Ελληνική ιστορία. Αποκορύφωμα του εορτασμού; Η αναπαράσταση της πυρπόλησης της Τούρκικης Ναυαρχίδας. Λίγα λόγια για την ιστορία της εορτής Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 ο Υψηλάντης από την ξηρά και η Μπουμπουλίνα από τη θάλασσα πολιορκούσαν ένα από τα τελευταία σημεία αντίστασης των Τούρκων το Παλαμήδι του Ναυπλίου. Για να ενισχύσουν την αντίστασή τους οι Τούρκοι, έστειλαν μέρος του στόλου τους να καταστρέψει την Ύδρα και τις Σπέτσες για αντιπερισπασμό. Ήλπιζαν ότι η απειλή στα νησιά θα ανάγκαζε τις ελληνικές δυνάμεις να διασπαστούν.
Οι Έλληνες όμως δε μετακίνησαν τις δυνάμεις τους από το Παλαμήδι και η αντιμετώπιση των Τούρκων έγινε από άντρες των δύο νησιών. Προετοιμάζοντας οι έλληνες την αντίστασή τους, φυγάδευσαν τους κατοίκους των Σπετσών στην Ύδρα και στο νησί παρέμειναν 60 παλικάρια με πλοίαρχους τους Τσούρπα, Λάμπρου, Κριεζή και Κούτση για να αντιμετωπίσουν τον Τουρκικό στόλο. Ύστερα από πολύωρη ναυμαχία στα νερά των Σπετσών, με τους Τούρκους να έχουν σαφή αριθμητική υπεροχή, οι Έλληνες με μπροστάρη το Σπετσιώτη πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση κατάφεραν να φτάσουν στην τουρκική ναυαρχίδα και να της βάλουν φωτιά. Μετά την παράτολμη αλλά γενναία ενέργεια των ελλήνων και την καταστροφή της ναυαρχίδας τους, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
Οι Σπετσιώτες θεωρώντας ότι στη νίκη τους αυτή ενάντια στους πολυάριθμούς Τούρκους είχαν τη βοήθεια της Παναγίας, έδωσαν στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο λιμάνι το όνομα Παναγία η Αρμάτα και το γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου. Η γιορτή δημιουργεί μία ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα. Στο νησί σβήνουν όλα τα φώτα και ξεκινά αναπαράσταση των γεγονότων προσαρμοσμένη σε κάθε δευτερόλεπτο, σε κάθε λεπτό της ιστορίας του 1821. Στον εορτασμό παρευρίσκεται πληθώρα κόσμου, αλλά και πάρα πολύ τουρίστες. Μία μοναδικά όμορφη στιγμή των Σπετσών αφιερωμένη στην Ελλάδα και Έλληνες αγωνιστές και επαναστάτες! Αν επιθυμείτε να δηλώσετε την δική σας παρουσία στο νησί, δεν έχετε παρά να βιαστείτε γιατί ο κόσμος χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται! Θαλάσσια ταξί και κοντινοί προορισμοί θα διευκολύνουν την παραμονή σας στο νησί αλλά και τη συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις.
To www.touristorama.com προτείνει σε όλους εσάς που θα παραυρεθείτε στο event, γεύσεις που θα τρελάνουν τις αισθήσεις αρκεί να μας επισκεφτείτε στο http://www.touristorama.com/deals
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη