23 Ιουν 2014

"Έτοιμο το ΜΕΤΡΟ το 2018" (Φωτό)

 "Το 2018 το ΜΕΤΡΟ θα είναι έτοιμο" διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, στο σημείο έναρξης των εργασιών της γραμμής της Καλαμαριάς. 


της Κατερίνας Νικολάου



"Σας δηλώνω υπεύθυνα ότι σήμερα το μοναδικό πρόβλημα του ΜΕΤΡΟ είναι η προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Βέβαια δεν είμαστε αιθεροβάμωνες, είναι μια δύσκολη σύμβαση, πάνω στην οποία δουλεύουμε συνεχώς και κλείνουμε θέματα. Στην κατάσταση που έχουμε τώρα μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να έχουμε ΜΕΤΡΟ στο τέλος του 2017 με αρχές του 2018" είπε ο Στράτος Σιμόπουλος ρίχνοντας για ακόμα μια φορά το βάρος της ευθύνης για την καθυστέρηση του έργου στον Γιάννη Μπουτάρη. Μάλιστα δήλωσε πως στον επίμαχο σταθμό, αυτόν της Βενιζέλου, τα έργα παρουσιάζουν καθυστέρηση ενάμιση χρόνο. Πηγές πάντως μέσα από την κοινοπραξία αναφέρουν χαρακτηριστικά "Δεν θα αφήσουμε έναν σταθμό να τινάξει στον αέρα όλο το έργο". 


 Σχετικά με την γραμμή του ΜΕΤΡΟ στην Καλαμαριά, αυτή περιλαμβάνει πέντε σταθμούς. Ξεκινά από το στάδιο της Μίκρας και καταλήγει στον σταθμό "Πατρίκιος" με τελευταία στάση την Νομαρχία, όπου θα συνδέεται με τη βασική γραμμή που οδηγεί μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό. Ο Δήμος Καλαμαριάς θα συμμετέχει οικονομικά στο έργο με 16 εκατομμύρια ευρώ ενώ το συνολικό κόστος αγγίζει τα 600 εκατομμύρια. Έχει μήκος 4,8 χιλιόμετρα. "Η δημιουργία του ΜΕΤΡΟ της Καλαμαριάς μπαίνει στην ουσιαστική φάση της υλοποίησής της" δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσιος Μπακογλίδης και συμπλήρωσε: "Ξεκινάμε σήμερα από το σταθμό της Νέας Κρήνης, το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και το Υπουργείο Υποδομών, τον γενικό κ. Σιμόπουλο και την ανάδοχο εταιρία. Στόχος μας είναι πρώτον, να είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα και δεύτερον, να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες οχλήσεις και για τα καταστήματα και για τους κατοίκους. Αν στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια το έργο θα είναι τελειωμένο το 2018".

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως το ΜΕΤΡΟ θα περάσει ακριβώς κάτω από την οδό Πόντου, της οποίας η διάνοιξη ήταν ζωτικής σημασίας για το έργο: "Ένα κομμάτι που αφορά τις απαλλοτριώσεις της Πόντου, το χειρίστηκε προσωπικά ο κ. Σιμόπουλος", είπε ο Δήμαρχος αποδίδοντας τα εύσημα στον γενικό γραμματέα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. "Με νομοθετική ρύθμιση ένα κομμάτι των απαλλωτριώσεων κι έχει βρεθεί χρηματοδότηση και το άλλο κομμάτι των απαλλοτριώσεων, περίπου 16 εκατομμύρια, το έχει αναλάβει ο Δήμος της Καλαμαριάς. Παράλληλα με τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες διάνοιξης της οδού Πόντου" κατέληξε. 




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη