6 Μαΐ 2014

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη (αλλά δεν σου λέω πόσα ακριβώς...)

Πολλοί από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους αμείβονται για δημόσιες θέσεις τις οποίες κατέχουν – Επιβάλλεται ή όχι, να γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία ο πολίτης; Και οι ίδιοι, δεν νιώθουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε έναν λεπτομερή οικονομικό απολογισμό, στο τέλος της θητείας τους, προς ενημέρωση των δημοτών; Ειδικά εφόσον ζητούν, εκ νέου, την ψήφο τους;

Γράφει ο Θάνος Τάκης



Γίνεται ‘συζήτηση’ στο facebook. Αφορά στην μαζική συμμετοχή υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γράφει δημότης, απαντά δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Μπουτάρη (από τους καλούς, με εξαιρετικό πατέρα).

ΔΗΜΟΤΗΣ: Πιστεύω ότι ένας λόγος είναι και η ανεργία.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Ναι ρε φίλε, χεστήκαμε στο τάληρο και μεις που ήμασταν. Τι να σου πω...


Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια του συγκεκριμένου. Ταυτόχρονα όμως, η αναφορά του μας οδηγεί σε ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Για το οποίο καμιά συζήτηση και κανένας απολογισμός, ετήσιος ή συνολικής θητείας, παρουσιάζει. Με λεκτικές περικοκλάδες, αφαιρετικές προσεγγίσεις, ασάφειες και ενίοτε εκνευρισμένο ύφος, δεν θυμάμαι περίπτωση δημοτικού συμβούλου που δίνει πραγματική απάντηση, στο ακόλουθο ερώτημα:

Κατά την διάρκεια της θητείας σας, ως αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, λάβατε οποιοδήποτε ποσό, για θέση που καλύψατε και πόσο ακριβώς είναι αυτό; Παρακαλώ αναφέρετε, με ακρίβεια ενός ευρώ, τα λεπτομερή στοιχεία που αφορούν στις σχετικές καταβολές, εφόσον πρόκειται για δημόσιο χρήμα. Πότε, πόσο, γιατί.

Ξεκάθαρα πράγματα. Έστω, στον προσωπικό απολογισμό του, ειδικά εφόσον αναζητά εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών του, θα έπρεπε – ακόμα και δια νόμου – να δηλώνεται το μέγεθος της ωφέλειας, ή «αποζημίωσης» όπως προτιμούν να περιγράφουν ορισμένοι. Να δηλώνεται με ευκρίνεια: Το 2011 έλαβα 12.580 ευρώ από την θέση Χ, το 2012 έλαβα 11.980 ευρώ από την θέση Ψ, το 2013 έλαβα 13.675 ευρώ από την θέση Υ και για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014 έλαβα το ποσό των 3.740 ευρώ για την θέση Φ. Σύνολο: 41.975 ευρώ, τα οποία έλαβα, ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.

Υπενθυμίζω πρόσφατη ανάρτηση του κ. Αναστασίου Τελίδη, δημοτικού συμβούλου της ομάδας Μπουτάρη, σχετικά με τις ‘γοητευτικές’ έμμισθες θέσεις:




Κι όμως είναι πολλοί, πάρα πολλοί οι οφελούμενοι δημοτικοί σύμβουλοι! Κάποιοι, σύμφωνα με τον αγανακτισμένο κ. Τελίδη, «αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους μέσα στον Δήμο (Θεσσαλονίκης) ΜΟΝΟ από έμμισθες θέσεις»Κάτι παραπάνω, θα γνωρίζει ο κ. Τελίδης, σωστά ψηφοφόρε;

Προσωπικά, αναφέρομαι στο σύνολο των εκλεγμένων της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι βάζουν κάτι στην τσέπη, επειδή φέρουν αυτόν τον τίτλο.

Δήμαρχος, και Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη των επιτροπών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος  και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΝΠΔΔ των Δήμων, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. εφόσον υφίσταται, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ταμέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των κοινωφελών επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, οι Πρόεδροι των 3μελών συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων.

Ακόμη, υπάρχουν θέσεις εντεταλμένων συμβούλων για διάφορα θέματα (π.χ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης:  Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Κοινωνικής Πρόνοιας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημοτικής Αστυνομίας, Εθελοντών, και Κυκλοφορίας).

Επιπλέον, υπάρχουν και οι εξ οφίτσιο ορισθέντες ως μέλη Δ.Σ. σε ανώνυμες ή άλλου τύπου εταιρείες δημοσίου χαρακτήρα (π.χ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε., ΟΛΘ Α.Ε., Αγιορειτική Εστία, κ.α.).

Επίσης, υπάρχουν και άλλες αμειβόμενες θέσεις, όπως εκείνη του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης (ο οποίος ως αντικείμενο έχει την διαχείριση των Κοιμητηρίων Ευόσμου), όπου Πρόεδρος έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου με επτά (7) εκπροσώπους, οπότε ουσιαστικά αποφασίζει για την θέση του Προέδρου.

Να και μια θέση, για την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν: ο κ. Μπουτάρης είναι μέλος του τριμελούς Δ.Σ. του «Ταμείου Επάθλων», μαζί με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο!

Θεωρώ βέβαιο ότι υπάρχουν κι άλλες θέσεις και απλώς δεν τις γνωρίζω.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης εκλέγονται συνολικά 49 δημοτικοί σύμβουλοι. Εξ αυτών, οι 29 είναι της διοίκησης Μπουτάρη.

Κατά την προσωπική μου άποψη, όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν αμοιβές σε αιρετούς, πρέπει να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου (κάθε Δήμου) στο τέλος κάθε έτους, και να παραμένουν αναρτημένα, για λόγους διαφάνειας και ηθικής τάξης.

Εφόσον δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, νομίζω ότι αποτελεί ηθική υποχρέωση καθενός τους, να αναφέρουν με πλήρη λεπτομέρεια και ακρίβεια το ακριβές ποσό που έλαβαν για κάθε θέση που κατείχαν, για όλη την διάρκεια της θητείας τους.

Ένας λόγος παραπάνω, εφόσον διεκδικούν εκ νέου την ψήφο μας.

Απορία: ούτε ένας ένιωσε την ανάγκη να το κάνει, μέχρι σήμερα;

Γιατί άραγε;




Υ.Γ. Δεν θα ήταν κακή ιδέα, να ακούσουμε από τους σημερινούς υποψηφίους Δημάρχους, ότι δεσμεύονται προς αυτή την κατεύθυνση, της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των λεπτομερών οικονομικών στοιχείων, στην ιστοσελίδα του Δήμου τους. Τολμήστε το τουλάχιστον εσείς, κ. Καλαφάτη!



Σχόλιο κ. Τελίδη στο taxalia: http://taxalia.blogspot.gr/2014/03/30_10.html
Διορισμός Μπουτάρη σε Δ.Σ. Ταμείου Επάθλων: http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92496%CE%9F%CE%A11%CE%A5-%CE%95%CE%9C%CE%99

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη