27 Μαρ 2014

Είναι δυνατόν να γίνουν συνομιλίες για το Σκοπιανό, σε προεκλογική για τα Σκόπια περίοδο;

Είναι αυτονόητο ότι, στη FYROM που έχουν προεδρικές εκλογές, οι υποψήφιοι θα πλειοδοτούν σε εθνικιστικές κορώνες, αφού η φτώχεια χτυπά κόκκινο, η ανεργία βρίσκεται στο 35% και οι ...
μισθοί καθηλωμένοι. Σε αυτό το κλίμα, δεν μπορεί να καλεί ο Μάθιου Νίμιτς, τις δύο πλευρές να συζητήσουν. Έτσι κι αλλιώς, οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία διάθεση  να υποχωρήσουν σε κάτι, αφού κατοχύρωσαν το όνομα "Μακεδονία" (νέτα -σκέτα) και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να δεχθούν γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, για να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τη στήριξη των Αμερικανών την έχουν, οπότε δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας το να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κι εμείς που ενταχθήκαμε, τι καταλάβαμε; Ζήσαμε τη μεγαλύτερη φτώχεια και λιτότητα των τελευταίων 70 ετών εντός της ΕΕ.

Ορθώς λοιπόν επισημαίνει ο Στέλιος Παπαθεμελής:

Ο γραφικός πλέον «ειδικός διαμεσολαβητής» του ΟΗΕ για το σκοπιανό διατηρεί ακόμη την διάθεσή του να καλεί-το έπραξε για σήμερα-τους διαπραγματευτές Ελλάδος – Σκοπίων να συζητήσουν για το … ακατονόμαστο.
Πείσμα; αποκλείεται. Αφέλεια; Αμφιβάλλουμε. Ανομολόγητη σκοπιμότητα; Μάλλον Αλλά τον άδειασε από την προηγουμένη ο σκοπιανός πρόεδρος Ιβάνοφ.
Εννοείται ότι ταυτόχρονα ο Ιβάνοφ εξευτέλισε και την ελληνική εξωτερική πολιτική η οποία αναμένει ακόμη να δεχθούν τα Σκόπια την προσφορά από μέρους μας του ονόματος Μακεδονία με την προϋπόθεση να καταδεχθούν να προσθέσουν και έναν επιρρηματικό ή επιθετικό προσδιορισμό (ασφαλώς εφήμερης χρήσεως) του τύπου «άνω» ή «βόρεια», έστω και πριν από το «Δημοκρατία» ‘όπως με το θράσος άμετρητον πρότεινε ο απίθανος μεσολαβητής.
Κατά την ειδησεογραφία (Έθνος,26/3/14), « Η παρουσίαση των θέσεων του κ. Ιβάνοφ έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, αθλητών και άλλων προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στην «Ομάδα για την Μακεδονία» που υποστηρίζουν την επανεκλογή του. Ο κ. Ιβάνοφ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας και επίσης τόνισε ότι δεν θα δεχθεί καμία ιδέα, ή πρόταση που θα έθετε σε κίνδυνο την ιδιαιτερότητα του «μακεδονικού πολιτισμού, της μακεδονικής ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού μοντέλου συνύπαρξης…».
Οι παραπάνω δηλώσεις Ιβάνοφ τινάζουν στον αέρα και τα τελευταία προσχήματα της διαδικασίας του ΟΗΕ και επιβάλλουν στην ελληνική Κυβέρνηση να την καταγγείλει πάραυτα και να την διακόψει άπαξ δια παντός, καταλογίζοντας την ευθύνη εξ ολοκλήρου στον αντίδικο.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα πρέπει να επαναφέρει το ζήτημα της ονομασίας στην φυσική του αφετηρία: Ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του και να καταγγείλει την διάτρητη Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 η οποία κατήντησε με αποκλειστική υπαιτιότητα των Σκοπίων σκιάχτρο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη