2 Ιαν 2014

Β.Παπαγεωργόπουλος: Στη φυλακή, ένα μελομακάρονο σου λέει ότι είναι Πρωτοχρονιά

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης σκέφτεται μόνον την 16η Ιανουαρίου, ημέρα εκδίκασης της έφεσής του - "Η σπίλωση του ονόματός μου είναι ο μεγάλος μου αντίπαλος". Πως ξεχωρίζει κάποιος τα Χριστούγεννα στη φυλακή!


Οι ημέρες στη φυλακή είναι όλες ίδιες. Δεν ξεχωρίζεις τη Δευτέρα από την Τρίτη ούτε το Σάββατο από την αργία. Οι φυλακισμένοι κάθε μέρα έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια πραγματικότητα. Ρουτίνα, εσωστρέφεια και αναπόληση ευχάριστων στιγμών. Ακόμα και αυτές οι γιορτινές ημέρες είναι ίδιες με όλες τις άλλες. Έρχεται όμως η ώρα του φαγητού ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που θυμίζει σε όλους τους φυλακισμένους τι μέρα είναι.
Και αυτό γιατί στο μενού προστίθεται και ένα γλυκό. Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες...

Επί έντεκα συνεχόμενα χρόνια γιόρταζε την ονομαστική του εορτή μαζί με σχεδόν ένα εκατομμύριο συμπολίτες του, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την άφιξη της νέας χρονιάς. Φέτος είναι η πρώτη φορά που περνάει τις πιο μοναχικές γιορτές, μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη για υπ' εξαίρεση 17,9 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης!
Ομως, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν αναπολεί τόσο τις ευτυχισμένες, κατά το παρελθόν, στιγμές μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ούτε τα χαμόγελα που του σκορπούσαν οι συμπολίτες του όταν τον συναντούσαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή στο δεύτερο σπίτι του, το δήμο Θεσσαλονίκης. Εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο από όλα είναι η σπίλωση του ονόματος του..    
Ζώντας εδώ και δέκα μήνες ως φυλακισμένος σε ένα κελί στη φυλακή Διαβατών, ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες για την αποφυλάκισή του την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης του στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Εκείνη της 16ης Ιανουαρίου...
Ο ίδιος μιλάει στο Θέμα για τις πρώτες του γιορτές στη φυλακή Διαβατών και σχεδόν λακωνικά αναφέρει τις πρώτες του κουβέντες. “Είναι μεγάλη η δοκιμασία για εμένα καθώς για πρώτη φορά βρίσκομαι μακριά από την οικογένειά μου αυτές τις γιορτινές ημέρες. Η σπίλωση του ονόματός μου είναι ο μεγάλος μου αντίπαλος”! 
Όμως οι δυσκολίες και τα προβλήματα για την οικογένεια Παπαγεωργοπούλου, δεν σταματούν εδώ. Αυτές τις γιορτές θα απουσιάζει από κοντά τους άλλο ένα πρόσωπο. Ο γαμπρός και σύζυγος του αδερφής του πρώην δημάρχου, έφυγε από τη ζωή από την επάρατη νόσο ανήμερα των Χριστουγέννων.
“Φέτος ήρθαν όλα μαζεμένα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην κηδεία, ούτε να συμπαρασταθώ στην αδερφή μου. Από το τηλέφωνο δεν μπορείς να πεις και πολλά. Από μακριά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις τον άνθρωπο σου”, λέει ο ίδιος.
Από πρωταθλητής Ελλάδος στο στίβο, διετέλεσε υπουργός Αθλητισμού και έπειτα δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά παλεύοντας για δεκαετίες να γίνει αγαπητός στον κόσμο και να μείνει στην ιστορία έχοντας αποκτήσει  ένα ισχυρό και γνωστό όνομα.


Πως ξεχωρίζουν τις γιορτές από τις υπόλοιπες ημέρες του χρονου οι φυλακισμένοι


Σήμερα προσπαθεί να αντέξει και να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή. Σε εκείνη του φυλακισμένου και του εγκλωβισμένου σε ένα μικρό κελί. “Δύσκολα το πετυχαίνω αυτό γιατί σε όλη μου τη ζωή έτρεχα από το πρωί μέχρι το βράδυ, είτε για τον αθλητισμό είτε ως δήμαρχος. Πήγαινα νύχτα στο σπίτι μου μόνο για να κοιμηθώ και την άλλη μέρα πάλι στο στίβο της καθημερινότητας. Η ζωή μου εκ των πραγμάτων ήταν συνέχεια έξω στους δρόμους. Και είναι πολύ παράξενο αυτό που τώρα συμβαίνει. Όμως όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στη μεγάλη προσβολή και τη σπίλωση του ονόματος που πάλεψα 50 χρόνια για να αποκτήσω στην κοινωνία. Δεν έχω off shore εταιρείες, ούτε περιουσιακά στοιχεία ούτε χρήματα στο εξωτερικό, δεν έχω παιδιά, δεν έχω τίποτα. Τα τελευταία 25 χρόνια παραμένουν σταθερά τα περιουσιακά μας στοιχεία και βρίσκομαι ξαφνικά στη φυλακή”, λέει ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Οι ημέρες μέσα στη φυλακή είναι όλες ίδιες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι κρατούμενοι ξεχνούν τι μέρα είναι ή πόσο έχει μήνας. Πολλές φορές ξεχνούν ακόμη και τις ημέρες που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Μόνο τις ημέρες της εξόδου τους ή της αποφυλάκισης του θέλουν να θυμούνται.

“Εδώ οι μέρες είναι όλες ίδιες. Δε ξεχωρίζεις αν είναι Δευτέρα ή Τρίτη, Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά. Πολλές φορές ρωτάμε τι μέρα είναι, αφού εδώ μέσα όλα είναι ίδια. Ανήμερα των Χριστουγέννων και την επομένη είχαμε πλούσιο γεύμα. Κρέας με ρύζι.  Ήταν καλομαγειρεμένο και νόστιμο. Η διαφορά όμως είναι ότι ανήμερα των Χριστουγέννων μας έδωσαν μαζί με το φαγητό και μελομακάρονα. Από αυτό καταλαβαίνεις ότι είναι μια γιορτινή ημέρα”, λέει με στόμφο ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Οι ημέρες του επισκεπτηρίου είναι κοινές για όλους. Ανήμερα των Χριστουγέννων ο πρώην δήμαρχος δέχτηκε επισκέψεις από φίλους και συγγενείς. Ανάμεσά τους ήταν και ο ιερωμένος ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στους κρατούμενους, ο πατήρ Γερβάσιος. “Τους δέκα μήνες που βρίσκομαι εδώ, μου έχει στείλει 4-5 επιστολές, μου έχει στείλει βιβλία και με έχει επισκεφθεί συνολικά τέσσερις φορές. Επίσης, με επισκέφθηκε και ο σεβασμιότατος επίσκοπος Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας. Φεύγοντας μου άφησε μια εικόνα με τους 12 αποστόλους και δυο βιβλία. Το ένα αφορά τον “Ελευθέριο Βενιζέλο” και το άλλο έχει τίτλο “Βυζάντιο”, συμπληρώνει ο κ. Παπαγεωργόπουλος.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη