8 Ιαν 2014

Γιατί αποφάσισα να δωρίσω τα βλαστοκύτταρα του παιδιού μου στη Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων

Τι πρέπει να σκεφτεί κάθε γονέας πριν λάβει την απόφαση;
Ιδιωτικές τράπεζες ή δημόσια τράπεζα;

Γράφει η Κατερίνα Νικολάου

Όταν περιμένεις το πρώτο σου παιδί, σε μία εποχή όπως αυτή, προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά, τα μάτια σου δεκατέσσερα, το μυαλό σου ανοιχτό και τα αντανακλαστικά σου σε ετοιμότητα.

Η μητρότητα δυστυχώς είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο προσοδοφόρα εμπορεύματα. Ναι, κάποιοι έτσι το βλέπουν. Χρειάζεται τεράστια προσοχή και συνεχής διασταύρωση των πληροφοριών που ακούει κανείς. Από τη σύλληψη μέχρι τη γέννα.

Έτσι κι εγώ, καθώς η ημέρα να γεννήσω πλησιάζει, θέλησα να ενημερωθώ για τα βλαστοκύτταρα. Το τι παραφιλολογία διάβασα στο διαδίκτυο δε λέγεται. Άλλοι υπέρ, άλλοι κατά, άλλοι ρωτάνε μέχρι και τον πνευματικό τους μήπως είναι αμαρτία!

Με τα πολλά, αφού διάβασα πολλά φυλλάδια από ιδιωτικές τράπεζες, είδα ντοκιμαντέρ, μπήκα σε fora γονέων και ιστοσελίδες γιατρών, αποφάσισα να παρακολουθήσω μία ενημέρωση στην Δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Και να μερικά από τα πράγματα που έμαθα:
  • Τα βλαστοκύτταρα που φυλάσσεις είτε σε ιδιωτική είτε σε δημόσια τράπεζα πιθανόν -και σου εύχομαι- να μην τα χρησιμοποιήσεις εσύ και τα παιδιά σου, ποτέ. 
  • Φυλάσσοντάς τα σε μια ιδιωτική τράπεζα, η πιθανότητα αυτή αγγίζει πολύ την βεβαιότητα. 
  • Δωρίζοντάς τα στην δημόσια τράπεζα τα βλαστοκύτταρα του παιδιού σου δεν σου ανήκουν πια.
  • Ανήκουν σε οποιονδήποτε άνθρωπο ασθενήσει από κάποια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί με αυτά (πχ λευχαιμία).
  • Η δημόσια τράπεζα έχει αυτή τη στιγμή 4.000 δείγματα βλαστοκυττάρων. Με μόλις 10.000 καλύπτονται οι ανάγκες όλης της Ελλάδας.
  • Σε περίπτωση που το αδερφάκι του παιδιού αρρωστήσει και χρειαστεί μεταμόσχευση, με ειδικό έγγραφο γιατρού μπορεί κάποιος να λάβει τα δικά του βλαστοκύτταρα από την δημόσια τράπεζα. 
  • Δεν υπάρχει λίστα αναμονής για να λάβεις μόσχευμα και δεν έχεις προτεραιότητα ως δότης. Εφόσον υπάρχει συμβατός δότης, δίνεται απευθείας μόσχευμα. 
  • Στην ιδιωτική τράπεζα πληρώνεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, για κάτι το οποίο έχεις μηδαμινές πιθανότητες να χρησιμοποιήσεις, αφού όπως μας ενημέρωσε η γιατρός στο Παπανικολάου, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να ελέγχει-καλύπτει την λειτουργία των τραπεζών αυτών και τα βλαστοκύτταρα που φυλάσσουν δεν τα δέχεται το μεταμοσχευτικό κέντρο διότι δεν ξέρει κανείς αν έχουν ελεγχθεί και διατηρηθεί όπως πρέπει. 
  • Στην δημόσια τράπεζα δεν πληρώνεις τίποτα, πρέπει όμως να πας τον ασκό εντός 24ώρου περίπου από τη γέννα, στο Παπανικολάου ή να το στείλεις με κούριερ (κόστος αυθημερόν παράδοσης εντός Θεσσαλονίκης σε μία εταιρία που ρώτησα 25€).
Θα πει κανείς: "Αφού όποιος κι αν ζητήσει, του δίνεται μόσχευμα αν υπάρχει συμβατός δότης γιατί να μπω στη διαδικασία να πάω, να πάρω τον ασκό, να το στείλω ή να το πάω μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια ενώ εκείνες τις ώρες ή που θα τρέχω σαν τρελός ή που θα έχω χεστεί από τη χαρά μου;" (το λέω όπως ακριβώς θα το σκεφτόταν ένας απλός λαϊκός νους)

Αντί απάντησης θα περιγράψω όμως μια σκηνή:
Η αίθουσα ενημέρωσης στο Παπανικολάου βρίσκεται εντός του αιματολογικού κέντρου "Στοργή". Μπαίνοντας βλέπεις δεκάδες ανθρώπους με μάσκες επειδή είναι μεταμοσχευμένοι. Βγαίνοντας όμως από την αίθουσα ενημέρωσης κι ενώ περίμενα να μου δώσουν τον ασκό είδα ένα παλικαράκι γύρω στα 20, με εμφανή τα σημάδια της αρρώστιας και της χημειοθεραπείας πάνω του. Τα βλαστοκύτταρα του παιδιού μου μπορεί να σώσουν αυτό το παιδί και κάθε άνθρωπο που πάσχει από κάποια παρόμοια ασθένεια και να μην χρειαστεί καν να μπει στην οδυνηρή διαδικασία των χημειοθεραπειών. Αυτός και μόνο ο λόγος αρκεί.

Εάν περιμένετε παιδάκι και θέλετε να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά επικοινωνήστε στο 2313307419

Δείτε κι ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Εξάντα εδώ.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη