8 Ιαν 2014

Απόκρυψη εκλογικής δαπάνης από τον Μπουτάρη; Τίθεται ζήτημα προστίμου ή έκπτωσης;

Φαναράς, Metron Analysis και Μπουτάρης – Συνεργάζονται από το 2006 – Περιέργως πώς, δεν υπάρχει σχετική καταγραφή εκλογικής δαπάνης για το 2010 – Ο νόμος ορίζει έκπτωση από το Δημαρχιακό αξίωμα ή βαρύ πρόστιμο
Γράφει ο Θάνος Τάκης



Ήδη από χθες, το taxalia ενημέρωσε για την ιδιαίτερη (και απόλυτα δικαιολογημένη, για μένα), ενόχληση του κ. Στράτου Φαναρά, ιδιοκτήτη και Προέδρου της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metron Analysis, περί την,  χωρίς ενημέρωση, δημοσιοποίηση της έρευνας που ανέλαβε για λογαριασμό του κ. Μπουτάρη και της «Πρωτοβουλίας» (1).

Μένω σε ένα σημείο. Ο κ. Φαναράς, μέσω μιας ιδιαίτερα φορτισμένης γραπτής δήλωσης,  περιγράφει:

«Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Γ. Μπουτάρη και της "Πρωτοβουλίας" διέρρευσε(?) και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" στις 4/1 χωρίς να είναι ενήμερη η Metron Analysis [...] Σε ότι με αφορά προσωπικά, η αρνητική αυτή εμπειρία (μια ακόμη στις τόσες) της αντιδεοντολογικής δημοσίευσης, μου δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για τις συνεργασίες μου».

Πιθανολογώ ότι δεν είναι τυχαία, αυτή η αναφορά, περί συνεργασιών. Ο κ. Φαναράς είναι παλαιός συνεργάτης του κ. Μπουτάρη. Διενεργεί όχι μόνο δημοσκοπικές μετρήσεις αλλά, κατά το παρελθόν, παρείχε και συμβουλές στρατηγικού σχεδιασμού, με την εταιρεία του, πολύτιμος αρωγός της Πρωτοβουλίας στην προσπάθεια της να αναρριχηθεί και τελικά να κατακτήσει τα δημαρχιακά έδρανα. Μπορεί η ιστοσελίδα της δημοτικής κίνησης «Πρωτοβουλία 2006» του πρώτου σχήματος του υποψηφίου (τότε) δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη να έχει ‘κατεβεί’ από το διαδίκτυο. Δεν μπορείτε να την δείτε, πλέον, ούτε να μπείτε απευθείας. Αλλά, έστω και με κάποιον κόπο, προς πιστοποίηση τούτου, υπάρχει τρόπος να αλιευθούν αναρτήσεις, όπως η ακόλουθη, ενδιαφέρουσα δήλωση από το μακρινό 2006, αμέσως μετά το τέλος των εκλογών:

«...ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία της «Πρωτοβουλίας» υποστηρίχθηκε και είχε ως σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού την εταιρεία Metron Analysis, την οποία και ευχαρίστησε» (2).

Γνωρίζω με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο κ. Φαναράς στάθηκε στο πλευρό του κ. Μπουτάρη και της Πρωτοβουλίας, και το 2010. Από την πρώτη στιγμή, συμμετείχε στις πυκνές συσκέψεις της κλειστής Εκτελεστικής Ομάδας, εδώ στην Θεσσαλονίκη. Με τις ίδιες αρμοδιότητες παρείχε, εκ νέου, συνεχείς δημοσκοπικές μετρήσεις όπως και συμβουλές στρατηγικού σχεδιασμού. Όμως, παρότι το 2006 ο κ. Μπουτάρης ευχαριστούσε δημόσια τον κ. Φαναρά και τηνMetron Analysis, το 2010, χρονιά νίκης,  υπήρξε εκκωφαντική σιωπή.

Γιατί άραγε;

Και επιπλέον, γιατί δεν μοιράστηκε την χαρά του, καθώς, αναμφισβήτητα σε κάποιο βαθμό, και με την συνδρομή του κ. Φαναρά επιτεύχθηκε το νικηφόρο αποτέλεσμα;

Ίσως για την σιωπή αυτή ευθύνεται ένας ιδιαίτερα αυστηρός νόμος του Αυγούστου του 2010. Εκείνος της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των εκλογικών δαπανών, ακόμη και των δωρεάν παροχών, οι οποίες αποτιμώνται σε χρήμα και συνυπολογίζονται. Είναι ο ν. 3870/2010.

Ας δούμε τι ορίζει ο νόμος αυτός:

«Δαπάνες περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών είναι, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, τα ποσά που δαπανούν για την προετοιμασία και διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, όπως αυτά προκύπτουν από τα αντίστοιχα παραστατικά, καθώς και η αξία των παροχών και διευκολύνσεων προς συνδυασμούς, που αποτιμώνται σε χρήμα. [...] Οι συνδυασμοί υποχρεούνται να αναρτούν το σύνολο των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με ρητή αναφορά της οικείας κατηγορίας τούτων και επίκληση των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων».

Τα στοιχεία δαπανών είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο σε ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Μπουτάρης και η Πρωτοβουλία, έχει παρουσιάσει το σύνολο των εξόδων της, για την προεκλογική εκστρατεία της, τα οποία ανέρχονταν σε 206.772,91€ (3). Μάλιστα, υπολογίζεται και το ανώτατο όριο δαπάνης για τον συγκεκριμένο συνδυασμό της Πρωτοβουλίας. Αυτό ανερχόταν σε 269.940,00€, και ο κ. Μπουτάρης είχε καλύψει το 76,6% του πλαφόν. Τούτο δεν είναι κάτι απλό ή αδιάφορο, καθώς σύμφωνα με τον ως άνω νόμο για τις εκλογικές δαπάνες:

«5.α. Η μη τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας δημοσιοποίησης των εσόδων και δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων, στην Κεντρική Βάση Δεδομένων, καθώς και η απόκρυψη ή η αναληθής παράθεση δημοσιοποιούμενων στοιχείων, συνεπάγεται έκπτωση του επικεφαλής του συνδυασμού και των υποψηφίων, εάν το πραγματικό ύψος δαπανών υπερβαίνει κατά το ένα τρίτο (1/3) το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

β. Εάν δεν υφίσταται υπέρβαση του πιο πάνω ποσοστού ή η παράβαση αναφέρεται σε απόκρυψη ή αναληθή παράθεση εσόδων επιβάλλεται πρόστιμο εις βάρος του επικεφαλής του συνδυασμού ή του διαχειριστή των οικονομικών του συνδυασμού, εφόσον αποδειχθεί γνώση τούτων, καθώς και των υποψηφίων, ισόποσο προς το ύψος της υπέρβασης, της απόκρυψης ή της αναληθούς παράθεσης».

Ζόρικα πράματα. Μέχρι και έκπτωση προβλέπεται, όπως μπορείτε να διαβάσετε, σε περίπτωση απόκρυψης ορισμένου ποσού. Ή, πρόστιμο ανάλογο με το ύψος της απόκρυψης. Βαρύ και τούτο, αυτή την εποχή. Και θυμηθείτε: και το ‘δωρεάν’ ακόμη, σε υπηρεσίες ή προϊόντα, αποτιμάται σε χρήμα και υπολογίζεται, καθώς πρέπει να αναφέρεται, υποχρεωτικά.

Διαβάζω την αναρτηθείσα τελική, συγκεντρωτική λίστα. Πρώτη δαπάνη στις 21.09.2010 και τελευταία στις 14.11.2010. Φοβερή προσοχή και ακρίβεια καταγραφών! Λιγότερο από μισό ευρουδάκι και περιλαμβάνεται! «Έξοδα εμβάσματος: 0,40€,  αγορά μπαταριών: 16,10€, καλώδιο USB6,38€, κλειδιά εκλογικού κέντρου: 9,00€...» και άλλα παρόμοια, εντυπωσιακά αναλυτικά.

Φαναράς όμως, πουθενά! Metron Analysis, πουθενά!

Ως εκ τούτου, αυτονοήτως δημιουργούνται, ερωτηματικά τα οποία γεννούν εύκολες και απλές ερωτήσεις προς τον κ. Μπουτάρη (αλλά και τον – συνυπεύθυνο – διαχειριστή των οικονομικών της Πρωτοβουλίας):

1.    Ο κ. Στράτος Φαναράς (ως διαχειριστής της Metron Analysis ή ως φυσικό πρόσωπο) υπήρξε αμοιβόμενος συνεργάτης του, και φυσικά, της «Πρωτοβουλίας», για την προεκλογική εκστρατεία του 2010; Ναι ή όχι;
2.    Είχε υπογράψει συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών κυλιόμενων δημοσκοπήσεων και στρατηγικού σχεδιασμού με αντισυμβαλλόμενο τον κ. Μπουτάρη, για λογαριασμό της «Πρωτοβουλίας»; Ναι ή όχι;
3.    Η αμοιβή του ανερχόταν σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ; Και πόση ακριβώς;
4.    Εφόσον συνεργάστηκαν, γιατί δεν εμφανίζεται η σχετική δαπάνη στην ως άνω ιστοσελίδα του Υπουργείου; Η, έστω, ο υπολογισμός της χρηματικής αξίας;
5.    Εξοφλήθηκε για τις υπηρεσίες του, ο κ. Φαναράς; Δηλαδή, εκδόθηκε τιμολόγιο το οποίο εξοφλήθηκε, τυχόν εκδόθηκε και παραμένει σε οικονομική εκκρεμότητα, ή, δεν εκδόθηκε τιμολόγιο;


Όπως πάντα, θεωρώ βέβαιο ότι το παρόν, φιλόξενο μπλογκ, το taxalia, δεν θα παραλείψει να φιλοξενήσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις του κ. Μπουτάρη.

Εφόσον έρθουν.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον...

  
Υ.Γ. Οι άνθρωποι - κάποια στιγμή - μιλάνε. Όταν κακότροπα ενοχληθούν, θα ενοχλήσουν. Αν όχι άμεσα, σε δεύτερο χρόνο. Όταν εργάζονται, αναμένουν, αν όχι τυχόν συμφωνηθείσα αμοιβή, τουλάχιστον ηθική επιβράβευση. Αν ο υπόχρεος φερθεί με ‘βολική αμνησία’, τότε, νομοτελειακά, επιστρέφουμε στην πρώτη πρόταση του παρόντος υστερόγραφου. Και ο νοών νοείτω...



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη