28 Ιαν 2014

Απαντώντας σε ανάρτηση «Δημοκράτη Πολίτη»

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με αφορμή πρόσφατη (24.1) ανάρτηση στο blog σας, που αφορά το δήμο Νεάπολης-Συκεών και την οποία υπογραφεί «Δημοκράτης Πολίτης», στέλνουμε απάντηση της δημοτικής αρχής και
παρακαλούμε για την ανάρτησή της.
Σας ευχαριστούμε.

«Πενία τέχνας κατεργάζεται… Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι συγκεκριμένες πλευρές της αντιπολίτευσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών πραγματικά δεν έχουν κάτι άλλο να πουν και για τίποτα άλλο να επιτεθούν στη δημοτική αρχή, και επιμένουν να… εμπνέονται και να ανακαλύπτουν μονίμως τα εξής δύο θέματα! Ζητήματα που πολλάκις έχουν απαντηθεί, όχι μόνο από τη δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών, αλλά και από το σύνολο σχεδόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μην έχοντας -ποτέ- να προτείνουν κάτι σοβαρό και ουσιαστικό και χωρίς -ποτέ- να έχουν καταθέσει έστω μια πρόταση για τους προϋπολογισμούς, τα τεχνικά προγράμματα, το σχεδιασμό έργων και δράσεων του δήμου, προσπαθούν μονίμως να οικοδομούν αντιπολιτευτικό λόγο σε σαθρά θεμέλια.
Δυστυχώς, όμως, και εδώ ατύχησαν. Εν συντομία, λοιπόν, υπενθυμίζουμε σε όσους ισχυρίζονται ότι ξέχασαν.
Ο συγκεκριμένος θεσμός του “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης” ο οποίος προβλέπεται από τον “Καλλικράτη”, αποδείχθηκε ότι έχει αδυναμίες και στη συντριπτική πλειονότητά της η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει καταλήξει στη θέση ότι πρέπει να καταργηθεί.
Αντίθετα, η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθεί, με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο εκλογής των μελών, στις αρμοδιότητες και ευθύνες.
Επίσης, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, 3 ή 4 είναι οι δήμοι που προχώρησαν στη σύσταση του θεσμού, ενώ στο σύνολο των 325 δήμων της χώρας είναι ελάχιστοι.
Επιπλέον, είναι μάλλον αστείο να τίθενται ζητήματα διαφάνειας σε ένα δήμο όπως το δικό μας, όταν επί τετραετίες, από τον πρώην δήμο Συκεών ακόμα, και χωρίς να προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καθιερώσαμε θέση συμβούλου της αντιπολίτευσης, και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αρμοδιότητες αντιδημάρχου Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει απόλυτος έλεγχος στη διαχείριση των οικονομικών, αρμοδιότητα μάλιστα που δεν έχει ο “Συμπαραστάτης του Δημότη”.

Στον π.δήμο Συκεών επί αρκετά χρόνια λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία ο συγκεκριμένος θεσμός. Τα προηγούμενα 2-3 χρόνια στο διευρυμένο πλέον δήμο Νεάπολης-Συκεών σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνήθηκε να στελεχώσει τη συγκεκριμένη ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική θέση, προβάλλοντας το απίθανο επιχείρημα ότι αυτό αποβαίνει σε όφελος του δημάρχου, για να προβάλει το δήμο με χρηστή, διαφανή και νόμιμη οικονομική διαχείριση!
Για δε τον “Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας”, εδώ πρόκειται πράγματι για πρωτοφανή φαρισαϊσμό. Οι ίδιοι άνθρωποι που εν προκειμένω επικαλούνται την εγκύκλιο του υπουργείου και τα περί “απειλών” για την προώθηση του Οργανισμού,
σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση καλούν σε αντίσταση, ανατροπή, απειθαρχία και ανυπακοή στους νόμους που διέπουν ακόμα και ζητήματα διαχείρισης. Την ίδια ώρα που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους στα Δημοτικά Συμβούλια για το Παρατηρητήριο, τις επιταγές της Τρόικα, το μνημόνιο, κ.λπ., κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι δεν συμμορφώνεται με τις εγκυκλίους και τους νόμους. Επιλογές κατά περίπτωση και αλά καρτ επιθυμίες…
Η διοίκησή μας καμία σκοπιμότητα δεν είχε, και αυτό έχει αποδειχθεί, για την επιλογή του χρόνου και την ψήφιση του Οργανισμού. Θεωρεί τον εαυτό της απόλυτα δικαιωμένο γιατί αν ακόμα πέρσι ή πρόπερσι είχε προχωρήσει, οι απίθανες εξελίξεις με την κατάργηση των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας και την υποχρεωτική κινητικότητα των εργαζομένων Δ.Ε., θα ήταν αναγκασμένη, όπως πολλοί άλλοι δήμοι σήμερα, κάθε 5-6 μήνες να προσέφευγε σε τροποποιήσεις του Οργανισμού.
Παρόλα αυτά, μετά από διάλογο με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, από γραπτή ενημέρωση προς τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και γραπτών προτάσεων, σκέψεων και παρατηρήσεων επί του σχεδίου, προχωρήσαμε στην ψήφιση ενός Οργανισμού με σύγχρονα δεδομένα, ευέλικτου, λειτουργικού, καθιερώνοντας για πρώτη φορά Διευθύνσεις Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, και αξιοποιώντας το σύνολο του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού του δήμου.
Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι. Άνθρακες ο θησαυρός.
Επιπλέον, ο αγαπητός φίλος, συμπολίτης και συνάδελφος(;) “καταγγέλλει” τη δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών κάνοντας κάτι που δεν τον τιμά αφού επιλέγει να κρυφτεί πίσω από την ανωνυμία του “Δημοκράτη Πολίτη”. Το πιο θλιβερό, μάλιστα, είναι ότι δεν κατανοεί πως το ατόπημα που διέπραξε με το να κρυφτεί πίσω από την κουκούλα της ανωνυμίας, αδικεί πρώτα απ’ όλα την παρουσία και την ιστορία του ίδιου.
Η… Σωτηρ-ία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, τραγουδά η Χαρούλα Αλεξίου, και εμείς να προσθέσουμε ότι εξίσου σημαντική είναι και η Σωτηρ-ία της πολιτικής ψυχής, γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τον βοηθήσουμε.
Αφήνουμε προς το παρόν στην… αναζήτηση όσους η πενία ενόψει εκλογών τους οδηγεί ακόμα και σε… ψεύτικα ονόματα.
Εμείς συνεχίζουμε σταθερά, με απόλυτη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, για περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα για τους δημότες μας και για να παραμείνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών “μοντέλο” δράσης και αποτελεσματικότητας και πάντα πρωτοπόρος».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη