31 Δεκ 2013

«Μικροί» άνθρωποι με δυσθεώρητη ψυχή

Για να στείλω στον αγύριστο το τρισάθλιο έτος 2013 ευχόμενος να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εποχές, σκέφτηκα να περιοριστώ σε κάτι ελάχιστα, αλλά τόσο σημαντικά, απ’ όλα όσα έγιναν στη διάρκειά του.
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

[Ενενηκοστή πέμπτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html , ογδοηκοστή έβδομη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και τριακοστή έκτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Για να στείλω στον αγύριστο το τρισάθλιο έτος 2013 ευχόμενος να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εποχές, σκέφτηκα να περιοριστώ σε κάτι ελάχιστα, αλλά τόσο σημαντικά, απ’ όλα όσα έγιναν στη διάρκειά του. Άλλωστε, η ανώμαλη προσγείωσή μου μετά την απογείωση του Σεπτεμβρίου δεν μου επιτρέπει πολυτέλειες.

1] Τηλέμαχος Τσιμηρίκας: ο 15χρονος βραβεύτηκε μετά θάνατον από την Ακαδημία Αθηνών για τον ηρωισμό που επέδειξε στην προσπάθειά του να σώσει τα δύο αδελφάκια του από τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι τους. Δεν τα κατάφερε. Η αενάως σιωπώσα Ακαδημία Αθηνών τρέχει πίσω από τα γεγονότα, όπως και οι πολιτικοί μας. Δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει, δεν γράφει και φυσικά δεν παρεμβαίνει. Μόνον βραβεύει, ως επί το πλείστον δε μετά θάνατον. Κάτι είναι κι’ αυτό.

2] Ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. Θοδωρής Πρεβεζάνος: αφαίρεσε με το δίκυκλό του τη ζωή μιας γυναίκας. Από αμέλεια. Δεν άντεξε το ανθρώπινο σφάλμα του και τιμώρησε τον εαυτό του με την εσχάτη των ποινών χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό του περίστροφο. Μόλις 28 ετών.

3] Ομάδα μπάσκετ Σπόρτιγκ: στον αγώνα της με την ομάδα του Προμηθέα κάφρος τις οπαδός τού Σπόρτιγκ πέταξε κάδο απορριμμάτων στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να τραυματίσει πολύ σοβαρά έναν παίκτη του Προμηθέα, τον οποίο, προφανώς, ήθελε να εξουδετερώσει. Ο αγώνας διεκόπη για λίγο. Το σκορ ήταν υπέρ του φιλοξενούμενου Προμηθέα με ένα πόντο διαφορά, πράγμα που προδήλως εξόργισε τον κάφρο. Απέμεναν 26 δεύτερα για τη λήξη. Η μπάλα στην κατοχή των παικτών του Σπόρτιγκ. 26 δεύτερα για το μπάσκετ είναι ένας πολύ μακρύς χρόνος. Στη διάρκειά τους μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω. Αφού ο τραυματισμένος παίκτης μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο, ο διαιτητής σφύριξε τη συνέχιση του αγώνα. Ο αρχηγός του Σπόρτιγκ Σεραφείμ Παπάνογλου κρατά τη μπάλα επί 26 δεύτερα χωρίς να κάνει επίθεση. Μέχρι που ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη. Οι παίκτες του Σπόρτιγκ έχασαν επίτηδες τον αγώνα, για να τιμήσουν τον τραυματισμένο αντίπαλό τους στέλνοντας σαφές μήνυμα «ευ αγωνίζεσθαι» στους κάφρους που κατ’ ευφημισμόν αποκαλούνται φίλαθλοι.
Χαμογελάω με μια γεύση πίκρας καθώς τελειώνω τούτη τη γραφή. Είναι αστείρευτη η ελπίδα και αθάνατη, όπως η ελληνική ψυχή. Αυτοί που λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λένε κουταμάρες.
Καλή Χρονιά αδέλφια!

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη