23 Δεκ 2013

Αποφυλακίστηκε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Στα γερμανικά πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η υπόθεση του Ρωσοεβραίου πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Mikhail Khodorkovsky, που αποφυλακίστηκε μετά την...
αμνήστευσή του από το ρώσο πρόεδρο Πούτιν για να μεταβεί στη συνέχεια στο Βερολίνο. Η Neue Osnabrücker Zeitung σχολιάζει σχετικά: «Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι εμφανίστηκε διπλωματικά επιφυλακτικός ενώπιον των διεθνών μέσων ενημέρωσης στο Μουσείο του Τείχους στο Βερολίνο. Μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς για το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την επιφυλακτικότητα. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, αυτό που δήλωσε για το παρασκήνιο της αποφυλάκισής του -ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες. Έτσι λαμβάνει υπόψη του και τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι παραμένουν μέσα στις ρωσικές φυλακές, αλλά -σε αντίθεση με τον ίδιο- δεν χαίρουν της προστασίας της διασημότητας. (σ.σ. Ο Χοντορσκόφκσι) δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την κατάστασή τους».

Τέλος, το σχόλιο της Badischen Neuen Nachrichten: «Πάρα πολλοί Ρώσοι δεν μπορούσαν να του συγχωρήσουν το παρελθόν του ως ‘αρπακτικού’. Μετά το διάστημα που πέρασε στη φυλακή θέλει να δραστηριοποιηθεί σαν ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία. Θα μπορούσε έτσι να αναλάβει το ρόλο ενός νέου Αντρέι Ζαχάροφ, εκείνου του φυσικού επιστήμονα και αντιφρονούντα, ο οποίος αγωνίστηκε άοκνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη σοβιετική περίοδο.»

deutche welle, bbc


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη