29 Δεκ 2013

Η μούφα είδηση για τον "Υπουργό που τα ΄σπαγε στην Πάολα" (Βαρβιτσιώτης)

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απασχόλησε χτες αρκετά τα Ελληνικά μέσα ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας αλλά και το twitter και το facebook. Το επεισόδιο μου προκάλεσε το ενδιαφέρον και έπειτα από έρευνα κατέληξα ότι μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια: 1) Την παραποίηση εικόνας και 2) την “εξέλιξη” της σχετικής είδησης:

ανάλυση από simonknowz


Παραποίηση εικόνας

Σύμφωνα με την έρευνα μου και όπως φαίνεται παρακάτω, η αυθεντική εικόνα είχε εμφανιστεί σε ένα ιστολόγιοτουλάχιστον από τις 26 Μαρτίου 2012. Βρήκα την παραποιημένη εικόνα να πρωτοεμφανίζεται στο twitter χτες, δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου 2013*. Έβαλα τις εικόνες που βρήκα δίπλα δίπλα για να μπορέσει να συγκρίνει ο καθένας. Κάντε κλίκ για μεγέθυνση:
Αυθεντική και παραποιημένη εικόνα της Παόλας που δείχνει που προστέθηκε το πρόσωπο του Βαρβιτσιώτη

η εμφάνιση της Πάολα είναι από την πρεμιερα της στις 23-3-2012. Η αληθινή φωτο είναι screenshot από αυτό το βίντεο:


Η “εξέλιξη” της είδησης

Αν και η παραποιημένη εικόνα φαίνεται ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή του κου. Βαρβιτσιώτη (θα φτάσω εκεί), η παράλληλη “εξέλιξη” της σχετικής είδησης παρουσιάζει και αυτή ενδιαφέρον. Παρακάτω δίνω τα -κατά την άποψη μου- πιο σημαντικά στιγμιότυπα. Δεν βάζω όλα τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά αυτά που θεωρώ πιο αντιπροσωπευτικά. Στις εικόνες μπορείτε να κάνετε κλικ για μεγέυθνση.
26 Δεκεμβρίου – δημοσίευμα Antinews
Τίτλος: Γνωστός υπουργός “έκανε μεγάλη ζημιά” στην Πάολα – δεν αναφέρεται το όνομα του υπουργού.
δημοσίευμα antinews με τίτλο "Γνωστός υπουργός “έκανε μεγάλη ζημιά” στην Πάολα"
27 Δεκεμβρίου – δημοσίευμα Star
Τίτλος: Γνωστός υπουργός έκανε μεγάλη “ζημιά” στην Πάολα – δεν αναφέρεται το όνομα του υπουργού και γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα του Antinews ως πηγή.
δημοσίευμα star με τίτλο "Γνωστός υπουργός έκανε μεγάλη “ζημιά” στην Πάολα"
28 Δεκεμβρίου 05:45 – δημοσίευμα Το Βήμα
Τίτλος: Ποιοι και γιατί φωτογραφίζονται με τον Στουρνάρα – άρθρο του “Βηματοδότη”. Πρώτη φορά κατονομάζεται ο κος. Βαρβιτσιώτης αλλά το περιεχόμενο του ρεπορτάζ διαφέρει από αυτό του Antinews:
Μισή ώρα με την Πάολα
«Να με αφήσεις ήσυχη θέλω» ήταν το σουξέ που τραγουδούσε η λαϊκή αοιδός Πάολα, όταν εισήλθε παραμονή Χριστουγέννων σε νυκτερινό κέντρο στην Παραλιακή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης συνοδευόμενος από αιθέρια ύπαρξη. Τον πρώτο που συνάντησε ο υπουργός και τον χαιρέτησε διά χειραψίας, και του ευχήθηκε«χρόνια πολλά», ήταν ένας της προσωπικής ασφαλείας υψηλού προσώπου (πιο υψηλού δεν γίνεται), ο οποίος διασκέδαζε με την Πάολα. Ο υπουργός παρήγγειλε ένα… scotch on the rocks (η συνοδός του μία βότκα με πορτοκάλι), έμεινε μόνο μισή ώρα και, όπως έμαθα, δεν πήρε, ούτε πέταξε, όπως ορκίζεται, ούτε ένα λουλούδι. Απλώς ο ιδιοκτήτης του κέντρου διασκεδάσεως έφερε δώρο στο τραπέζι του λουλούδια, τα οποία και προσέφερε στη συνοδό του υπουργού. Υπάρχει όμως και συνέχεια στην ιστορία. Του έδωσαν άραγε απόδειξη; Εμαθα ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν πλήρωσε αυτός τα ποτά, αλλά του τα κέρασε άλλο ζευγάρι που διασκέδαζε μαζί του.
28 Δεκεμβρίου 10:21 – δημοσίευμα zougla.gr

Τίτλος: Ο Μ. Βαρβιτσιώτης «τα έσπασε» στην Πάολα – περιεχόμενο παρόμοιο με αυτό του Antinews.
δημοσίευμα zougla.gr με τίτλο "Ο Μ. Βαρβιτσιώτης «τα έσπασε» στην Πάολα"
28 Δεκεμβρίου 12:23 – πρωτοεμφανίζεται η παραποιημένη εικόνα στο twitter
tweet της παραποιημένης εικόνας της Πάολα με τον Βαρβιτσιώτη
28 Δεκεμβρίου μεσημέρι/απόγευμα – εμφανίζονται σε διάφορα ιστολόγια δημοσιεύματα με περιεχόμενο παρόμοιο με αυτό του Antinews αλλά συνοδευμένα από την παραποιημένη εικόνα. Ένα παράδειγμα παρακάτω από τις 19:47 στο fimes.gr:
δημοσίευμα fimes.gr με τίτλο "Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: ο υπουργός που τα «έσπασε» στην Πάολα" και την παραποιημένη εικόνα Βαρβιτσιώτη
28 Δεκεμβρίου 15:58 – 17:14 – tweets Βαρβιτσιώτη. Παρακάτω τα τρία όπου διαψεύδει και απειλεί με μηνύσεις
Varvitsiotis Milt.
‏@MVarvitsiotis
Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δημοσιεύματα&φωτογραφίες που με συκοφαντούν.Είναι ψευδή & όσοι τα αναπαράγουν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Varvitsiotis Milt.
‏@MVarvitsiotis
Όταν το ψέμμα αναπαράγεται καταντά είδηση

Varvitsiotis Milt.
‏@MVarvitsiotis
Εντός της ημέρας θα καταθέσω μήνυση εναντίον όσων διακινούν εμφανώς παραποιημένη φωτογραφία μου
28 Δεκεμβρίου απόγευμα – αρχίζουν να κυκλοφορούν δημοσιεύματα με την διάψευση Βαρβιτσιώτη.Παρακάτω ένα ενδεικτικό από το Πρώτο Θέμα στις 18:57.
δημοσίευμα Πρώτο Θέμα με τίτλο: "Βαρβιτσιώτης: Βρέθηκα στο μαγαζί που εμφανίζεται η Πάολα αλλά δεν τα «έσπασα» - Απειλεί με μηνύσεις"
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη