3 Δεκ 2013

Αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» από την Ε.Ε και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη!

Στην περιοχή του Φοίνικα Θεσσαλονίκης στεγάζεται τα τελευταία χρόνια η Cedefop (European Centre for  the Development of Vocational Training). 

Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας / Μεταπτυχιακός φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ

Πιο απλά πρόκειται για οργανισμό της Ε.Ε. ο οποίος στηρίζει την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων. Είναι θετικό για την πόλη μας, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να φιλοξενεί τέτοιους οργανισμούς.

Στα πλαίσια των δράσεων της η Cedefop έχει αναπτύξει τα βιογραφικά Europass. Πρόκειται για σχέδιο βιογραφικού σημειώματος το οποίο έχει κοινή δομή αποδεκτή σε όλη την Ευρώπη. Κάτι που χρησιμοποιούν και αρκετοί Έλληνες ιδιαίτερα οι νέοι. Η δομή αυτή είναι διαθέσιμη σε αρκετές γλώσσες. Εδώ έγκειται και το μεγάλο λάθος(;) της Cedefop, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα η οποία προέρχεται από εδώ. Μία από τις διαθέσιμες γλώσσες για τη σύνταξη βιογραφικού σε μορφή Europass είναι η «македонски –(mk)».



Δυστυχώς, παρότι οργανισμός για την επαγγελματική κατάρτιση δε γνωρίζει ούτε τα βασικά. Προφανώς δεν υπάρχει αυτή η «Μακεδονική διάλεκτος» την οποία οι γείτονες των Σκοπίων με προπαγάνδα δεκαετιών προσπαθούν να επιβάλλουν. Είναι τουλάχιστον τραγικό επίσημος φορέας της Ε.Ε. να κάνει τέτοια σκανδαλώδη λάθη, τα οποία προσβάλλουν μέλος κράτος της Ένωσης τη στιγμή που βρίσκονται εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το κρίσιμο και μείζονος σημασίας όνομα του γειτονικού κρατιδίου. Ουσιαστικά σε ένα από τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης ένας ευρωπαικός οργανισμός αναγνωρίζει «de facto» την ονομασία ενώ ο επιδιαιτητής (ΟΗΕ) την έχει αποσύρει. Μάλιστα μόλις το Νοέμβριο του 2010 ο ΟΗΕ είχε αποσύρει από παρόμοια σελίδα της οποίας είχε την ευθύνη την έννοια «μακεδονική γλώσσα» σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στο γειτονικό κρατίδιο.

Επιβάλλεται η Cedefop και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Europass) να αποσύρουν άμεσα από την ιστοσελίδα την γλώσσα η οποία αναφέρεται σαν «македонски –(mk)». Είναι τουλάχιστον ειρωνικό και ατυχές, να χρησιμοποείται αυτό το όνομα ειδικότερα σε έναν οργανισμό που έχει για έδρα του τη Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες για την αποκατάσταση των νόμιμων.

ΥΓ: Η δικαστική απόφαση 243/2005 του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας η οποία αφορά την απαγόρευση σε ένα δήθεν πολιτισμικό σωματείο με την επωνυμία «ΣΤΕΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» αναφέρει μεταξύ άλλων, τα κάτωθι «ο Τίτο προκειμένου να αποκολλήσει τους Σκοπιανούς από το άρμα των Βουλγάρων, έχοντας ως απώτερο σκοπό, την σύσταση ενιαίου μακεδονικού κράτους, υπό σλαβικό μανδύα και την έξοδο της χώρας του στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην περίοδο του μεσοπολέμου η κυβέρνηση του Βελιγραδίου υποστήριζε, ότι οι κάτοικοι της περιοχής Σκοπίων ήταν Σέρβοι. Αργότερα όμως, για να υποβοηθηθεί η προσπάθεια «Μακεδονοποίησης» του πληθυσμού, που κατοικείτο τότε από ακαθόριστης εθνικότητας πληθυσμούς, με υπεροχή των σλαβοφώνων, αλβανοφόνων και τουρκοφόνων, έπρεπε να αναπτυχθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα λαό, ως διαφορετικό έθνος, δηλαδή η γλώσσα η ιστορία και ο πολιτισμός. Καταρχήν ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε στη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα, που αποτελείτο κατά βάση από σλαβικής προέλευσης, εμπλουτισμένη και με ελληνικές αυτούσιες ή παραλλαγμένες, καθώς επίσης και λέξεις τούρκικες, βλάχικες, αλβανικές κλπ. Το ιδίωμα αυτό στην ουσία ήταν η δυτική διάλεκτος της βουλγαρικής γλώσσας, την οποία ομιλούσαν οι κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων. Μετά το 1944 Σκοπιανοί γλωσσολόγοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν όλα τα βουλγαρικά στοιχεία από τη διάλεκτο αυτή και να τα αντικαστήσουν με λέξεις σερβοκροατικές,, ώστε να μπορεί η λεγόενη «μακεδονική» γλώσσα έτσι όπως εξελίχθηκε, να γίνει πλέον κατανοητή από τους σερβοκροατικούς πληθυσμούς της βόρεια Γιουγκοσλαβίας.»

Όλη την απόφαση μπορείτε να την δείτε εδώ

Πηγή: thinkfree
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη