23 Οκτ 2013

Οff shore μέσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης;

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες φέρνει στην επιφάνεια μια πολύ περίεργη ιστορία με άρωμα πράσινης διαπλοκής...

Χθες η εφημερίδα Μακεδονία δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε η εταιρία "To the point" για λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Ο τίτλος του άρθρου ήταν "Οι Θεσσαλονικείς περιμένουν με ενθουσιασμό το 2014" αν και πουθενά μέσα στο άρθρο δεν φαίνεται κάποιο τέτοιο εύρημα της έρευνας παρά μόνο κατά πόσο οι Θεσσαλονικείς είναι ενήμεροι σχετικά με το γεγονός. Αλλά αυτό είναι αμελητέα ποσότητα...

Η εταιρία "To the point" ανήκει στον Δημήτρη Κατσαντώνη, πρώην  Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 (1998 - 2001, τον διόρισε ο Σημίτης) και πρώην Γενικού Διευθυντή της ΕΡΤ3 (2001 - 2004) και πρώην στέλεχος της METRON. 

Μέχρι πρότινος, μέτοχος στην "To the point" ήταν και η κυρία Γκέλυ Δούμπη, σύζυγος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλου.  Κάποια στιγμή βέβαια τα "τσούγκρισαν" και μάλιστα σε άσχημο κλίμα. (Το ότι ο Μπουτάρης επέλεξε μια εταιρία με την οποία μόνο καλές σχέσεις δεν έχει το δεξί του χέρι κάτι λέει ίσως για το κλίμα μέσα στην Πρωτοβουλία).

Αυτά για να καταλάβουν οι αναγνώστες πού πάει το "πράσινη". Για να δούμε τώρα την διαπλοκή και την "off shore" που φαίνεται να λειτουργεί μέσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα για την Πρωτεύουσα Νεολαίας χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι την δημοσίευσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το άρθρο της Μακεδονίας, γιατί η τελευταία έρευνα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας είναι τον Μάιο του 2013.



Δεν φαίνεται κάπου στην Διαύγεια η ανάθεση διεξαγωγής της έρευνας. Αν δεν την έχουμε βρει εμείς και μπορεί κάποιος από το Δήμο να μας την στείλει, να την δημοσιεύσουμε ευχαρίστως. Η ανάθεση όμως ίσως δεν φαίνεται γιατί έγινε από την ΚΕΔΗΘ η οποία έχει αναλάβει όλο το project για το 2014. Το ακόμα καλύτερο όμως είναι πως τα χρήματα της ΚΕΔΗΘ τα διαχειρίζεται η "Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε". 

Τι είναι αυτή όμως η "Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε";

Η «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε.» ιδρύθηκε πριν από περίπου δώδεκα χρόνια έχοντας ως κύριο αντικείμενο τη διαχείριση του εγχειρήματος της διάθεσης φυσικού αερίου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Μετά το πρώτο διάστημα και κυρίως όταν το φυσικό αέριο πέρασε σε ιδιώτες, η «Μητροπολιτική» υποβαθμίστηκε και σταδιακά εκφυλίστηκε περιορίζοντας δραστικά το αντικείμενό της. Βασικός μέτοχος της διαδημοτικής εταιρείας είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατέχει λίγο περισσότερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου. (πληροφορίες από εφημερίδα Μακεδονία).
 Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι επειδή είναι πολυμετοχική ανώνυμος εταιρία δεν ελέγχεται από κανέναν. Δευτερεύον, το ότι έχει ΔΣ αλλά κανέναν υπάλληλο

Όταν ανέλαβε ο Μπουτάρης η Μ.Α Α.Ε είχε κάποια "μικροχρέη" περί τις 100.000€.
Πριν λίγο καιρό η Δημοτική Αρχή είχε εισηγηθεί την μεταφορά 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ΚΕΔΗΘ στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, μεταφορά που όμως μπλοκαρίστηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Μάτη ο οποίος τότε είχε πει χαρακτηριστικά πως "Δεν γίνεται να μεταφερθούν 2,5 εκατομμύρια σε μία εταιρία με αρνητικό προϋπολογισμό". Με δύο όμως συμβάσεις ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σχετικά πρόσφατα, ανέθεσε στην εταιρία να διαχειρίζεται ΟΛΑ τα χρήματα της ΚΕΔΗΘ. Μια εταιρία-φάντασμα χωρίς κανέναν υπάλληλο!

Πίσω στην έρευνα τώρα: 

Στις 8 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα Μακεδονία δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά "θολή" σχετικά την άποψη των Θεσσαλονικέων για την Δημοτική Αρχή. Μαντέψτε ποια εταιρία διεξήγαγε την έρευνα: η "To the point" φυσικά!  Στο δημοσίευμα αναφέρει πως πρόκειται για συνδρομητική έρευνα χωρίς όμως να αναφέρει ποιος είναι ο "συνδρομητής". 


Κάνουμε τώρα μερικές υποθέσεις:

Ο Κατσαντώνης "τσίγκλισε" με την πρώτη έρευνα τον Δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να του δώσει δουλειά;
Ή και οι δύο έρευνες ήταν στο ίδιο "πακέτο";

Το σημείωμα του Κατσαντώνη που δημοσιεύθηκε μαζί με την πρώτη έρευνα μας οδηγεί μάλλον στη δεύτερη υπόθεση:


Και μερικά ερωτήματα:
-Ποιος πλήρωσε την πρώτη έρευνα;
-Ποιες άλλες δουλειές δίνονται μέσω της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, χωρίς να δημοσιεύονται και χωρίς να ελέγχονται από πουθενά; 
-Αλήθεια, αν αληθεύουν όλα αυτά, στις εκλογές η "To the point" θα διεξάγει "ανεξάρτητες" έρευνες ενώ έχει "πελάτη" τον Μπουτάρη;


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη