19 Αυγ 2013

Δείτε τη βίλα που αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης στη Θεσσαλονίκη

Ένα από τα ωραιότερα κτήρια της Θεσσαλονίκης, ένα εμβληματικό παλιό αρχοντικό κτισμένο σε σχέδια Vitaliano Poselli,  δίπλα στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Ντεπό, που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει τον ..
Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Τζιάνι Ανιέλι (ο Ζαρντινίδης ήταν αντιπρόσωπος της FIAT) και άλλες γνωστές προσωπικότητες, απέκτησε ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης.

Η βίλα Ζαρντινίδη, όπως έγινε γνωστή εδώ και δεκαετίες, αφού αγοράσθηκε το 1952 από την οικογένεια Ζαρντινίδη, κτίσθηκε το 1906 από την οικογένεια του εβραίου Μορίς Μορπούργκο (Οι Μορπούργκο ήταν η πέμπτη σημαντικότερη οικογένεια Εβραίων της Θεσσαλονίκης, μετά τους Αλατίνι, Μοδιάνο, Μισράχι και Φερνάντες) .
Στο τουρκικό κτηματολόγιο ως ιδιοκτήτριά του το 1906 φερόταν η ιταλικής υπηκοότητας σύζυγός του, Φανή Μορπούργκο. Η τελευταία πέθανε το 1948 στο Μιλάνο της Ιταλίας, ενώ η βίλα μετά την απελευθέρωση είχε τεθεί από το ελληνικό κράτος «υπό μεσεγγύηση του ελληνικού δημοσίου ως εχθρική περιουσία». Τελικά το 1950 αποδόθηκε και πάλι στην οικογένεια Μορπρούγκο -στον νόμιμο κληρονόμο Γεώργιο Μορπούργκο- για να αγοραστεί το 1952 από τον Γιώργο Ζαρντινίδη.
Μέχρι το 1952 στο κτίσμα στεγάστηκε το ΠΙΚΠΑ και λειτουργούσαν σ' αυτό τα συσσίτιά του.
Το 1984 η Βίλα με τον περιβάλλοντα χώρο της καθώς και το γειτονικό συγκρότημα Ουζιέλ (συγκρότημα 28 μικρών μονοκατοικιών χτισμένων το 1927 από τον Δαβίδ Ουζιέλ, έναν από τους κύριους μετόχους της Εταιρείας Τροχιοδρόμων της Θεσσαλονίκης, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσέ, για να στεγαστούν υπάλληλοι της εταιρείας), χαρακτηρίζονται με υπουργική απόφαση ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία.

Στη συνέχεια, το κτίσμα παραχωρήθηκε στην οικογένεια Μητσοπούλου του Ωδείου Βορείου Ελλάδος, και λειτουργεί σήμερα σαν Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών VILLARTE.

Και αυτή η βίλα, είναι έργο Βιταλιάνο Ποζέλι, φυσικά!







 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη