9 Απρ 2013

9η Απριλίου 1941 : Οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη

9η Απριλίου 1941: Εισβολή του Γερμανικού Στρατού στην Θεσσαλονίκη. Στον Βαρδάρη ο Μητροπολίτης Γεννάδιος, ο στρατιωτικός διοικητής Ν. Ραγκαβής, ο δήμαρχος Κ. Μερκούριος και ο καθηγητής της νομικής του Α.Π.Θ. Περικλής Βιζουκίδης παραδίδουν...
τα κλειδιά της πόλης στον ταξίαρχο Βερστ , εκπρόσωπο στου στρατάρχη Λίστ.
Φιλογερμανοί οργανώνουν υποδοχή των στρατευμάτων κατοχής κατά μήκος της οδού Εγνατίας.(αφηγήσεις από Βαφόπουλο & Χριστιανόπουλο). 
Στα μέσα του ίδιου μήνα οι Γερμανοί τις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου Παύλος Μελάς ( έχει έκταση 450 περίπου στρεμμάτων και τα πρώτα του κτίρια έγιναν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία περίπου το 1905 ) τις χρησιμοποιούν για να εγκαταστήσουν ένα από τα φοβερότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα. (οι Γερμανοί ίδρυσαν στην Ελλάδα 36 στρατόπεδα συγκέντρωσης ,που ήταν όργανα πολιτικής τρομοκρατίας και κατά την διάρκεια της κατοχής εκτέλεσαν 48.000 ανθρώπους).
Αυτό το εφιαλτικό στρατόπεδο ήταν μια ανεξάντλητη δεξαμενή αίματος για τους Γερμανούς, τους Βουλγάρους και τους έλληνες συνεργάτες τους. Εδώ η φυλάκιση δεν είχε διακρίσεις και οι εκτελέσεις ήταν ρουτίνα. 
Η πρώτη εκτέλεση έγινε στις 19/8/1941 και η τελευταία στις 19/10/1944. Στις 23/4/1941 υπογράφεται από τον Γ. Τσολάκογλου, (είναι ο πρώτος διορισμένος από τους Γερμανούς κατοχικός πρωθυπουργός που ανέλαβε την πρωθυπουργία την 29/4/1941 δύο μέρες μετά την κατάληψη των Αθηνών από τον Γερμανικό Στρατό Κατοχής) και τους επικεφαλής των γερμανικών & ιταλικών δυνάμεων Κατοχής στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολεγίου <<Ανατόλια>>. το Πρωτόκολλο για την συνθηκολόγηση του Ελληνικού Στρατού.

Νικόλαος Μήττας
taxalia.blogspot.com / 9-4-2013




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη