28 Φεβ 2013

Δεν θα γίνει της Ελλάδας στη Σλοβενία!

Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και των κατηγοριών για διαφθορά, η κυβέρνηση Γιάνσα στη Σλοβενία έχασε τη στήριξή της και το κοινοβούλιο έδωσε στην ηγέτιδα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης Αλένκα Μπρατούσεκ εντολή για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Εκείνη με τη σειρά της διαβεβαίωσε ότι η η χώρα της δεν...
θα προσφύγει όπως η Ελλάδα στο Μηχανισμό Στήριξης

Δύο εβδομάδες έχει στη διάθεσή της η 43χρονη οικονομολόγος Αλένκα Μπρατούσεκ για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Σλοβενίας να ανατρέψει την κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Γιάνεζ Γιάνσα που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Η Μπρατούσεκ υπολογίζει σε μια συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες, τους κεντρώους και το κόμμα των Συνταξιούχων.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο, τάχθηκε ανοιχτά κατά της επιβολής μέτρων λιτότητας, τα οποία χαρακτήρισε ως "μεσαιωνική ιατρική"  και συμπλήρωσε : "είναι ξεκάθαρο, δεν θα υπάρξει σενάριο τύπου Ελλάδας για τη Σλοβενία". Αντιθέτως, έθεσε ως προτεραιότητα την εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και τη συγκράτηση της ανεργίας. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και η Λιουμπλιάνα θα υποχρεωθεί να ζητήσει οικονομική στήριξη καθώς μέσα στους επόμενους μήνες καλείται να αποπληρώσει 2 δις ευρώ.
Η Μπρατούσεκ έχει εργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών στο παρελθόν και εάν επιτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σλοβενίας μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.
Reuters, BBC
 
πηγη  enet.gr
ugly loser

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη