9 Αυγ 2011

Ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται. Οι καταθέσεις μας είναι εγγυημένες!

του Σωτήρη Καλαμίτση, Δικηγόρου

Ακούω από το πρωΐ βαθυστόχαστες αναλύσεις οικονομολόγων για την παγκόσμια κρίση, για το χαμηλότερο επίπεδο του Χρηματιστηρίου, για τις απώλειες των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο, για το bras de fer μεταξύ πολιτικών και αγορών, για το λάθος των πολιτικών να παραχωρήσουν μεγάλη δύναμη στις αγορές [= τα άπληστα τραπεζικά λαμόγια] κ.λπ. Κανείς δεν μας εξηγεί γιατί γίνεται αυτό που γίνεται, ώστε να καταλάβουμε και εμείς οι αδαείς μη οικονομολόγοι. Δεν μας λένε με απλά λόγια γιατί... π.χ. η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ που είχε τεράστια αξία, απαξιώθηκε με αποτέλεσμα να μπορεί να την αγοράσει κανείς αντί ελάχιστων δισεκατομμυρίων ευρώ. Καθώς και γιατί δεν την αγοράζει κανείς τόσο φθηνή που είναι.
Νομίζω ότι αυτό που έπρεπε όλοι οι παπαγάλοι μαζί να αναφωνήσουν σήμερα 08.08.23011 στα δελτία ειδήσεων των 8 είναι ο τίτλος του άρτι εκδοθέντος βιβλίου του Νίκου Μπογιόπουλου: «Καπιταλισμός είναι, ηλίθιε!!!». Περί αυτού και μόνον πρόκειται. Τα χρηματιστήρια δεν είναι παρά αεροθάλαμοι, τους οποίους φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν κατά βούληση οι έχοντες και κατέχοντες είτε για να κάνουν πολιτικά παιχνιδάκια είτε για να γονατίσουν τον οικονομικό αντίπαλο.
Από την άλλη μεριά γίνεται πολύς λόγος για την φοροκαταιγίδα που έρχεται. Αύξηση ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές, αύξηση φόρου κεφαλαίου [γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομίες, ΕΤΑΚ], μείωση αφορολογήτων για τον φόρο εισοδήματος, περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι καταθέσεις μας, όμως, στις τράπεζες είναι ακλόνητες. Είναι εγγυημένες, όπως μας διαβεβαίωσε για πολλοστή φορά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, υπουργός επί των Οικονομικών και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Βενιζέλος, ο και εμπνευστής του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος περί «μη» ευθύνης υπουργών.
Και διερωτώμαι: τις καταθέσεις μας δεν τις άγγιξε το κράτος, ώστε με αυτές να πληρώσει τους διεθνείς τοκογλύφους, τους οποίους έφερε στο κατώφλι μας ο κ. Βενιζέλος μαζί με όλους τους άλλους. Πώς, όμως, θα πληρώσουμε τον αυξημένο ΦΠΑ, τις έκτακτες εισφορές, τον αυξημένο φόρο κεφαλαίου, τον αυξημένο φόρο εισοδήματος, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, την αυξημένη τιμή της βενζίνης και όλων των άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, όταν οι μισθοί μας και οι συντάξεις μας έχουν περικοπεί, όταν έχουμε κλείσει το μαγαζί μας, όταν έχουμε απολυθεί και δεν έχουμε εισόδημα; Προφανώς θα βάλουμε χέρι στις καταθέσεις μας. Προκειμένου να πάμε αυτόφωρο, θα αναλάβουμε χρήμα από τις τράπεζες για να πληρώσουμε. Άρα, με τις καταθέσεις μας θα πληρώσουμε τους φόρους, με τους οποίους θα πληρωθούν οι διεθνείς τοκογλύφοι.
Εν τέλει, λοιπόν, φορολογούνται ή δεν φορολογούνται οι καταθέσεις μας; Έβαλε ή δεν έβαλε η κυβέρνηση χέρι στις καταθέσεις μας; Για ποιές εγγυήσεις μας μιλάνε επί τέλους αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες; Σε τι διαφέρει αυτή η φοροεπιδρομή από την εφ’ άπαξ κατάσχεση μέρους των καταθέσεών μας αναλόγως του ύψους αυτών;

Σωτήριος Καλαμίτσης
Δικηγόρος
http://taxalia.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη