1 Ιουν 2011

Ο βρεγμένος βροχή δεν φοβάται! (μόνο αυτό δεν μας είπανε για τις υποβαθμίσεις!)

ΕΛΕΟΣ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΝΟΜΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΚΑ!

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας προχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Η υποβάθμιση φθάνει τις τρεις βαθμίδες, ρίχνοντας την Ελλάδα από την κατηγορία B1 στην CAA1.

Η Moody’s κάνει λόγο για πιθανότητα 50% να χρεοκοπήσει η Ελλάδα μέσα στην... επόμενη 5ετία. Αναφέρεται στις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τις ανησυχίες ότι δε θα καταφέρει να σταθεροποιήσει το χρέος της χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αλλά και στην πιθανότητα κάποια στιγμή στο μέλλον οι εκπρόσωποι των δανειστών να απαιτήσουν τη συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων σε μία πιθανή διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της Μοοdy’s «επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, το Υπουργείο τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings δημοσιοποίησε τις αμφιβολίες του για την ικανότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το απαραίτητο πρόγραμμα αποκατάστασης της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος επισημαίνει επίσης το εύρος των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Αθήνα. Οι ανησυχίες αυτές εξηγούν την απόφαση του Fitch να μειώσει στα τέλη Μαΐου σε Β+ την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, τη Δευτέρα 30 Μαΐου η ελληνική οικονομία δέχθηκε διπλό χτύπημα από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς η Standard & Poor's προέβη σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησής της για την μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Moody’s, κάτι το οποίο έπραξε τελικώς το βράδυ της Τετάρτης.

http://www.skai.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη