20 Αυγ 2010

Θεσσαλονίκη, η Βαρκελώνη των Βαλκανίων;


Του Αργύρη Αργυριάδη

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά κοινά με τη Βαρκελώνη. Αμφότερες είναι Μεσογειακές πόλεις που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος και έχουν το ίδιο κλίμα. Μέχρι το 1992 είχαν και άλλο ένα κοινό. Ο αστικός ιστός ήταν αποκομμένος από τη θάλασσα. Στη Βαρκελώνη εκεί που τελείωνε η πόλη ξεκινούσαν βιομηχανίες που έριχναν απόβλητα στη θάλασσα. Στη...
Θεσσαλονίκη δυτικά είχαμε τα σφαγεία για να κάνουν αυτή τη δουλειά, ενώ στο κέντρο και στα ανατολικά τα αστικά λύματα «συναγωνίζονταν» τις δυτικές εστίες μόλυνσης. Η πόλη πλειοδοτούσε μόνον στο … οικολογικό αποτύπωμά της.

Το 1992, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, η Βαρκελώνη αναμορφώθηκε πλήρως. «Συμφιλιώθηκε» με το υγρό στοιχείο, τα παλιά βιομηχανικά κτήρια έγιναν μουσεία και εστιατόρια, μαρίνες δημιουργήθηκαν, μεταφέρθηκε άμμος και η ακτογραμμή της πόλης μετατράπηκε σε πλαζ. Ο βιολογικός καθαρισμός λειτούργησε και τα ύδατα καθάρισαν. Σήμερα, η Βαρκελώνη «πνίγεται» στον τουρισμό, όλο το χρόνο. Το χειμώνα για να δουν τα κτήρια απαράμιλλης αρχιτεκτονικής αισθητικής και να επισκεφθούν τα μουσεία της, ενώ το καλοκαίρι επιπροσθέτως για να κολυμπήσουν στα πεντακάθαρα νερά της, να περιπλανηθούν περπατώντας στα σοκάκια της παλιάς πόλης και να γυρίσουν με ποδήλατο ή τελεφερίκ τις όμορφες γειτονιές της.

Η Θεσσαλονίκη έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που δείχνει να προσπαθεί να απολέσει. Την περασμένη εβδομάδα ο Ισπανός αρχιτέκτων Αθεμπίγιο, για τη Θεσσαλονίκη – και όχι για την Αθήνα – αναγνώρισε προοπτικές πλήρους αισθητικής αναμόρφωσης. Εάν προχωρούσε η «απόσυρση» κατοικιών από το πυκνοκατοικημένο κέντρο, όπου οι παλαιές πολυκατοικίες είναι ευεπίφορες στην κατάρρευση λόγω σεισμού και στη θέση τους γινόταν πάρκα, ενώ οι ιδιοκτήτες τους λάμβαναν οικόπεδα προς ανοικοδόμηση στην περιοχή της ΔΕΘ, εάν μεταφέρονταν η ΔΕΘ και ένα μέρος της γινόταν πάρκο ενώ ένα άλλο οικοδομούνταν (για όσες πολυκατοικίες γκρεμίζονταν στο κέντρο), εάν μπορούσες με τελεφερίκ να πηγαίνεις από το Σέιχ Σου στο Λευκό Πύργο και τούμπαλιν, εάν από το Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής κατασκευάζονταν μαρίνες, εάν δημιουργούνταν πλαζ από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τη Μίκρα, εάν καθαρίζαμε πλήρως το Θερμαϊκό, εάν εάν εάν… Κι όμως όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν εάν υπήρχε όραμα και δεν θεωρούσαμε ιστορική επιτυχία το γεγονός ότι ο Δήμαρχος απέκτησε ιδιόκτητο γραφείο …

Το ανωτέρω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη