8 Μαρ 2010

Απάντηση του Χάρη Καστανίδη, στην υπόθεση απονομών χάριτος

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή και τη δημοσιεύουμε αμέσως:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ


Α. Ο Μιχαήλ Καρακωνσταντής του Στέργιου καταδικάστηκε με την υπ’ αρίθμ. 75/1983 απόφαση του Κακουργιοδικείου του Σουέζ σε ισόβια καταναγκαστικά έργα και πρόστιμο 10.000 λιρών Αιγύπτου. Μετά από 5 ½ χρόνια παραμονής του στις φυλακές της Αιγύπτου, η παραπάνω ποινή, μετά την έκδοσή του και μεταφορά του στην Ελλάδα, αντικαταστάθηκε με την ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης 20 ετών, με την υπ’ αρίθμ. 58547/1988 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
Στο μεταξύ στην Ελλάδα είχε...
εκδοθεί το υπ΄ αρίθμ. 455/1984 αμετάκλητο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (πενταμελούς συνθέσεως), με το οποίο ο ίδιος άνθρωπος είχε κριθεί αθώος, για την ίδια υπόθεση για την οποία είχε καταδικαστεί από το αλλοδαπό δικαστήριο (Σουέζ Αιγύπτου)..
Στη συνέχεια με το υπ΄αρίθμ. 20.8.1990 Π.Δ. που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 160/30.8.1990, τεύχος Γ, χαρίσθηκε το υπόλοιπο της ποινής του.
Ο ίδιος άνθρωπος για τα ίδια πραγματικά περιστατικά, για τα οποία είχε καταδικασθεί στην Αίγυπτο και είχε παραμείνει στις φυλακές της Αιγύπτου 5 ½ χρόνια και στη συνέχεια στις ελληνικές φυλακές μέχρι την 5.9.1990, ημερομηνία κατά την οποία του χαρίστηκε η ποινή σύμφωνα με τα παραπάνω, καταδικάστηκε ερήμην και από την Ιταλική Δικαιοσύνη με την υπ’ αρίθμ. 35/86/7.7.1995 Απόφαση του Κακουργοδικείου του Παλέρμο σε πρόσκαιρη κάθειρξη 20 ετών και χρηματική ποινή 300.000.000 λιρετών Ιταλίας. Η ποινή αυτή προσαρμόσθηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή 154.937,07 ευρώ με την υπ΄ αρίθμ. 47655/14.9.2007 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Έτσι, κρατήθηκε και πάλι από την 11.9.2004 (στις Ιταλικές φυλακές) και στη συνέχεια από 6.9.2007 (στις Ελληνικές φυλακές).Κατά της νέας αυτής ποινής υπέβαλε την από 10.3.2009 νέα αίτηση απονομής χάριτος, η οποία μετά από θετική εισήγηση του Διευθυντή των φυλακών, την από 20.5.2009 θετική εισήγηση της αντεισαγγελέως εφετών, την από 15.9.2009 θετική εισήγηση του Ειδικού Εισηγητή του Συμβουλίου Χαρίτων, έγινε ομόφωνα δεκτή από το Συμβούλιο Χαρίτων την 15.9.2009 το οποίο συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ανδρεουλάκου.
Επομένως, έχει εκτίσει συνολικά περίπου 13 χρόνια πραγματικής έκτισης, από τα οποία τα 5 ½ σε καταναγκαστικά έργα, για μία πράξη για την οποία η επίσημη δικαστική θέση της Ελλάδας είναι ότι είναι αθώος.
Β. Ο Θεοδόσιος Γαλεράκης, πατέρας, τριών παιδιών, συμβασιούχος οδοκαθαριστής αφού εξέτισε την ποινή του, έκανε αίτηση χάριτος σε ό,τι αφορούσε τις συνέπειες που απέρρεαν από την καταδίκη του και οι οποίες εμπόδιζαν τη δυνατότητα μονιμοποίησής του στο Δήμο, στον οποίο εργαζόταν ως συμβασιούχος οδοκαθαριστής τα δέκα τελευταία χρόνια.
Από τα παραπάνω προκύπτουν κατά τρόπο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχεται την κριτική και είναι ανοικτό στον καλόπιστο έλεγχο και διάλογο. Ωστόσο, θα ανέμενε τη στοιχειώδη διασταύρωση των πηγών των επικριτών του, πριν από την ανάρτηση σχολίων σε ιστοσελίδες και πριν από τη δημοσίευση περιστατικών που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αλλά αποδεικνύουν προχειρότητα και άγνοια των σχετικών ζητημάτων.
....
Σχόλιο taxalia:
Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
καταρχήν, ευχαριστούμε για τις διευκρινίσεις. Αυτό ακριβώς θέλαμε: διευκρινίσεις.
φαίνεται όμως πως δεν έχετε καλή επαφή με τα blogs. Το taxalia, δημοσίευσε με "Σπαρτιάτικη λιτότητα", ένα μικρό απόσπασμα του ΦΕΚ, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο σχολιασμό και με σβησμένα τα ονόματα. Ολόκληρο το ΦΕΚ όμως δημοσιεύεται σε χιλιάδες άλλα ιστολόγια και μάλιστα με πολύ σκληρά σχόλια για σας.
"Αγνοια των σχετικών ζητημάτων", σας βεβαιώνουμε ότι δεν έχουμε !!!
Είμαστε βέβαιοι, ότι θα είχατε επαρκείς απαντήσεις. Δηλώσαμε (εδώ) με σαφήνεια ότι το να "σέρνεται" το θέμα, σας αδικεί.
Νομίζουμε ότι με τις απαντήσεις σας, δικαιώσατε την εμπιστοσύνη μας, προς το πρόσωπό σας, που είναι δεδομένη. Κανείς δεν αμφισβητεί την εντιμότητα και τις ικανότητες του Χάρη Καστανίδη.
Οι πολίτες όμως, μέρος των οποίων είμαστε κι εμείς, δεν θα πάψουμε να διαβάζουμε, να κριτικάρουμε και να ζητούμε απαντήσεις και διευκρινίσεις.
Είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας και πιστεύουμε ότι συμφωνείτε κι εσείς κ.Υπουργέ.
Μην είστε λοιπόν αδικαιολόγητα σκληρός, με ένα ενημερωτικό ιστολόγιο, που μεταχειρίστηκε το θέμα με λεπτότητα και σεβασμό στο πρόσωπό σας, την ώρα που εφημερίδες σας ξεσκίζουν !!!!
Και σας "προστατεύσαμε" κλείνοντας τα σχόλια, σε όλες τις αναρτήσεις. Ακριβώς, επειδή σας γνωρίζουμε και σας εκτιμούμε. Δείτε όμως σας παρακαλούμε, πώς σας μεταχειρίζονται αλλού (και δεν εννοούμε στα blogs, σε "μεγάλες" εφημερίδες εννοούμε !)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη